Våfflor med äpple och pekannötter
05 jan, 2023
AvGitte Heidi Rasmussen
Vad vore en helgbrunch utan nygräddade våfflor? Testa att toppa dem med äpplen, pekannötter och yoghurt.
Annons
Våfflor med äpple och pekannötter
Med en fördeg med bland annat surdeg gör du supergod egen våffelsmet. Köp gärna färdig surdeg.
6 portioner
Annons
Du behöver:
Drygt 4 dl (250 g) vetemjöl
250 g surdeg
1/3 dl (30 g) strösocker
5 dl minimjölk
2 msk citronsaft
Våffelsmet:
50 g smör
2 ägg
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
Till servering:
3 äpplen
25 g pekannötter
200 g grekisk yoghurt
Gör så här:
- Vispa ihop vetemjöl, surdeg, socker, mjölk och citronsaft med elvisp. Låt stå och vila övertäckt i rumsvärme över natten eller under 12 timmar.
- Smält smöret till våffelsmeten och låt svalna helt. Blanda smöret med ägg i en skål och tillsätt sedan smeten från dag 1. Tillsätt bikarbonat och salt och blanda igen. Grädda frasiga och gyllene våfflor i ett smort våffeljärn.
- Skölj äpplena och skär dem i små tärningar. Hacka nötterna grovt. Toppa de varma våfflorna med yoghurt, äpple och nötter.
Foto: Betina Hastoft
Annons