Bubblig välkomstdrink och goda små snittar – 4 recept
Champagnedrink med granatäpple
Inled festen med en porlande och vacker drink.
1 glas
Du behöver:
2 msk frysta granatäppelkärnor
2 dl mousserande vin eller champagne
Citronmeliss
Gör så här:
- Lägg 1–2 msk frysta granatäppelkärnor och några blad citronmeliss i ett vackert glas.
- Fyll upp med mousserande vin eller champagne.
Lax- och avokadoknäcke
Små munsbitar som går snabbt att göra.
16 bitar
Du behöver:
100 g kallrökt lax i bit
1 avokado eller 100 g fryst och tinad avokado
1 msk crème fraiche
Salt och svartpeppar
1 citron
16 bitar rågknäcke eller kex
Klippt smörgåskrasse
Gör så här:
- Halvera laxen på längden och skiva den så att bitarna passar rågknäcket/kexen. Mosa avokadon med crème fraiche och smaka av med salt, peppar och några droppar pressad citron.
- Vid servering: Toppa rågknäcket med krämen och toppa med laxskivorna. Garnera med fint rivet citronskal och krasse.
Tortillasnittar med räkor och pepparrot
Rullarna kan förberedas en stund innan gästerna kommer.
16 bitar
Du behöver:
200 g skalade räkor i lake, avrunnen vikt
20 g dill
½ äpple
200 g färskost med pepparrotssmak
Salt och svartpeppar
2 mjuka vetetortillor, ev beetroot från Santa Maria
Garnering:
16 räkor, skalade
Ev riven pepparrot
Gör så här:
- Låt räkorna rinna av ordentligt. Hacka dem fint.
- Skölj och hacka dillen och tärna äpplet.
- Rör ihop allt med färskosten och smaka av med salt och peppar. Bred blandningen på tortillabröden och rulla ihop. Förvara som rullar i kylen fram till servering, men ma i 1 timme.
- Till servering: Skär rullarna i bitar och fäst en räka på toppen med ett litet bambuspett, på varje bit. Riv gärna över färsk pepparrot.
Minipizzor med löjrom och parmesan
Utmärkt drinktilltugg. Garnera med löjrom och rödlök efter gräddning.
16 stycken
Du behöver:
200 g färdig pizzadeg
½ dl crème fraiche
25 g finriven parmesan
Salt och svartpeppar
Garnering:
½–1 tsk löjrom per pizza
½ tsk finhackad rödlök per pizza
2 msk hackad gräslök eller hackad dill
Gör så här:
- Stansa ut små rundlar, 4–5 cm i diameter, ur pizzadegen.
- Lägg rundlarna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Bred på crème fraiche, strö över ost, salta och peppra. Såhär långt kan du förbereda och förvara pizzorna i kyl tills de ska gräddas. Sätt ugnen på 225°, varmluft.
- Grädda pizzorna mitt i ugnen tills bottnarna är gyllene, i ca 7 minuter. Ta ut och låt svalna.
- Garnering: Lägg på löjrom, hackad rödlök och örter. Ev kan du också klicka på lite mer crème fraiche.
Foto: Christina Uhlin