Våra bästa dryckestips till julbordet – vin, öl och alkoholfritt
Viner till julbordet
Att hitta ett vin som passar till allt på julbordet är omöjligt, det är så många smaker som möts och överlag brukar det bli rätt salt. Fördelen är att det går att matcha med mycket – här får man tänka stort och ha ett öppet sinne. För att underlätta i djungeln delar vi med oss av ett par tips som vi tror passar bra till julfirandet!
Börja med bubbel
Börja julfirandet med lite bubbel i glaset och en bit bakad brie med björnbärskompott. Domaine Bousquet White Brut är ett ekologiskt mousserande vin från Mendoza i Argentina gjort på druvorna chardonnay och pinot noir. Smaken är torr och frisk med toner av gröna äpplen och mineral, vilket gör att det passar fint ihop med den krämiga brieosten.
Domaine Bousquet White Brut(2526), 135 kr
Recept: Bakad minibrie med björnbärskompott
Riesling är ett säkert kort
Vinkollektivet The Grape Collective har en ekologisk riesling som har i stort sett allt man kan önska sig! Smaken är fruktig med en fräsch, knastrande torrhet och frisk, läskande syra – något som gör sig bra till julbordets brokiga smakpalett. Extra god är den nog ändå till fisken, riseling brukar många gånger rekommenderas till asiatisk mat så tillsammans med vår gravade lax med en asiatisk touch har du en match made in heaven!
Riesling Returns (72859), 139 kr
Recept: Gravad lax med asiatisk touch
Ett bra vin till många
Svåraste matchningen på julbordet är det röda vinet, oftast rekommenderas ett mjukare och lite lättare rött vin som går ihop med både fisken och köttet men i år väljer vi att gå åt det fruktigare hållet. Låt oss därför tipsa om Piccini Toscana Box, som är ett kraftigare allround vin som passar bra till julbordets köttigare rätter men också till charkbrickan som brukar dukas upp framåt småtimmarna.
Piccini Toscana Box (4703), 299 kr
Recept: Kalvfärsbullar med västerbottensost
Recept: Antipasto med tomatsmör och fylld paprika
Goda julöl
Vilken öl som man ska servera till julbordet är en smaksak. Typiskt för julöl är att de oftast kategoriseras som mörk lager och påminner om den mörka, lite sötare öl som vanligtvis kommer från Bayern i södra Tyskland. Idag däremot kommer julölen med många olika kryddningar och smaktillsatser. Här gäller det att prova sig fram till vad man själv gillar!
Recept: Chili och lönnsirapsglaserade revbensspjäll
Recept:Grönkålspaj med julskinka
Recept: Saffransbakad lax
En klassiker
Wisby Jul är en klassisk nordisk julöl så som den bryggts det senaste århundradet. Den mörka malten ger den en kryddig och brödig ton och med en liten andel rökmalt ger Wisby Jul dess speciella arom. Receptet är alltid det samma men årets skörd och rökning av malten varierar. Finns även i en alkoholfri version!
Wisby Jul 6% (1131103), 21,90 kr
Goding från Gotland
För att maximera upplevelsen har humlesorterna Nelson Sauvin från Nya Zeeland och Galaxy från Australien adderats. Det fina med Winter Bulldog är den magiska kombon av apelsinmarmeladtonerna från humlen och knäckigheten från malten. Mums till julbordets alla kraftiga och mustiga smaker! Tidigare har Winter Bulldog funnits på flaska men säljs fr.o.m. julen 2024 på burk.
Winter Bulldog 6,2% (1317415), 19,90 kr
Isande gott
Den här ölen har en tydlig maltkaraktär och fin maltsötma. Genom att ölet har tillåtits frysa i lagertanken så fryser vattnet i ölet först och då uppnår man en liten frysdestillering. Detta förfarande lyfter fram smaken och aromen på ölet som lagras i tre månader, vilket gett den komplexa maltkaraktären tid att mogna och fått den värmande alkoholen att gifta sig fint med ölet.
Wisby Eisbock 9,0% (3109603), 39,90 kr
Alkoholfria alternativ
Bara för att man avstår alkohol behöver inte känna sig utanför. På julen ska alla kunna njuta och nu för tiden finns det något för alla smaker – oavsett om du vill hålla dig till den klassiska julmusten eller testa något nytt, som Roots of Malmös juliga kombucha!
Julmust för vuxna
En klassisk julmust lagrad på bourbonfat av ek i 6 månader. Den är nyanserad, kryddig och har en söt smak med inslag av fat, torkad frukt, choklad, ingefära, russin och vanilj. En pålitlig och smakrik must som gör sig bra till det mesta på julbordet och på egen hand. Finns på Systembolaget. Nygårda har även en humlejulmust, ett vuxnare alternativ till den traditionella julmusten, som du hittar i matbutiker.
Nygårda Lagrad Julmust – Bourbonfat (2375314), 43 kr.
Bubblor som gör gott
Det sägs att kombucha är bra för maghälsan och det kan verkligen behövas så här i juletider! Roots of Malmös vintersmak är en perfekt blandning av äpplen från Österlen och värmande kryddor som ingefära, kanel och kardemumma. Ett småbubbligt alternativ som går från sött till syrligt, men inslag av beska och salta, vilket gör att även den går ihop med det mesta på julbordet.
Kombucha äpple och kryddor, ca pris 29 kr
Friska bubblor på burk
Gott alkoholfritt bubbel i en smidig burk! Här får du ett torr, frisk och bärig mousserande rosévin som friskar upp under det ganska tunga julbordet. En stor fördel med att det kommer i en burk är att det inte hinner bli avslaget, risken är att bubblorna dunstar när du öppnar en stor flaska. Suveränt alternativ till julens alla bjudningar och nyårsskålen!
Chavin sparkling rosé (194215), 29 kr
Är du mer sugen på drinkar? Spana in Tea Malmegårds juliga mocktails!
Omslagsbild: TT