Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Så skapar du mer lyx i vardagen – med Markiz Taintons nya kokbok

25 sep, 2024
AvNami Kawakita
Så skapar du mer lyx i vardagen – med Markis Taintons nya kokbok
Mattias Södermark
För Markiz är det en lyx i sig att laga mat. Nu är hon aktuell med sin nya kokbok som inspirerar till enkla och goda middagar – där belöningen kommer när ni sätter er till bords.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
I mitt kök #1 - Jimmy GuoBrand logo
I mitt kök #1 - Jimmy Guo

”Vad ska vi äta till middag – dagens kanske jobbigaste och mest stressande tanke för många.” Så börjar Markiz Taintons nya kokbok Vardagsfavoriter med en twist. Något vi alla kan relatera till och en fråga vi ställer oss dagligen. För vissa är det tiden som inte räcker till, för andra är det inspirationen, anledningarna är många och problemet kvarstår – vad ska vi äta till middag?

Markiz kommer från en stor familj med åtta barn där middagen var helig. Det var runt middagsbordet man samlades och knöt ihop dagen, oavsett vilken tid det blev.

– Mitt liv har alltid kretsat kring mat och att faktiskt äta mat. Så blev det så tillslut, laga mat blev mitt "kall".

Annons

Och ett kall kan man minst sagt kalla det. Markiz knep en tredje plats i Sveriges Mästerkock 2014 och släppte kort därefter sin första kokbok som fokuserade på det marockanska köket. Då var allt nytt och Markiz beskriver det själv som att hon var en lost soul in a big city – mat skulle stylas och fotograferas, hon visste inte riktigt vad hon gjorde.

– Jag hade ingen aning hur man kan lägga upp det på en tallrik och jag har inte haft lusten att göra en andra kokbok på tio år. Men nu känner jag att jag vet vem jag är och jag är trygg i vem jag är. Jag har samlat ihop det jag har gjort på tio år, det som har blivit mitt id, den här boken summerar egentligen hela min matresa.

Annons

– Alla ingresser i boken är superpersonliga, det är mycket åsikter om saker och det är så jag är privat! Jag vet inte om jag alltid visat den sidan, nu vill jag visa den här sidan av mig som mina vänner känner, som de jag jobbar nära känner.

Man kan verkligen höra Markiz röst på sidorna, de är skrivna som hon pratar. I Vardagsfavoriter med en twist får man nästan känslan av att den är skriven för hand och det genomgående temat är tydligt: mat ska vara enkelt och mat ska vara gott. För henne är det viktigt att man känner igen sig i alla kanaler, oavsett om man ser henne på Nyhetsmorgon, läser hennes blogg på ELLE, följer henne på Instagram eller bläddrar i den nya kokboken.

– Jag vill ge matinspiration! Mat ska vara det centrala, mat ska vara det som får människor att vända sig till mig. Jag är en matinspiratör, jag älskar att laga god mat och det här är mitt sätt att laga god mat. Antingen så gillar du det du det eller inte, men jag ger dig hjärtat av min matfilosofi.

Markiz Taintons lättlagade lax- och torskcarpaccio
Mattias Södermark

Recept: Så gör du Markiz snabba lax- och torskcarpaccio

Mycket av Markiz matfilosofi går ut på att det ska vara just enkelt. Vi lagar oftast bara ett mål mat om dagen och då kan vi unna oss att lägga 30 minuter på att laga mat. Vi gör det jobbigt för oss själva då vi inte vet vad vi ska laga och för att vi inte har strukturen och planeringen för matlagning. I varje recept får man med sig ett hack, något som gör det lättare och ger matlagaren extra kött på benen inför nästa utmaning i köket.

Annons

– Jag tror att den kunskapen kommer att ge dig mer frihet och mindre ångest i att faktiskt laga mat.

På Instagram ramlar det ofta in frågor från följare som undrar hur de ska använda vissa kryddor eller vad de ska göra med älgen som precis fällts. Markiz älskar att kommunicera med följarna och är inte blyg för en utmaning. Alla kapitel i boken är inspirerade av just utmaningar som Markiz fått av människor de senaste tio åren.

– Känner du ”jag hinner inte, jag får inte ihop det, jag vet inte vad jag ska göra” – då är det 15 minuter eller 5 ingredienser som gäller för dig. Du står där med kryddor i skåpen och vet inte vad du ska göra – kolla här, 1 blir 3! Låt mig ta ansvar som inspiratör, låt mig inspirera och utbilda.

Hon hoppas att insikten om att du faktiskt kan laga tre olika rätter med samma ingredienser ska väcka kreativitet hos matlagaren och bidra till ett nytt tankesätt i deras matlagning.

Har du några tips på hur man lyxar till vardagsmaten?

– Ja, för det första är bara att laga mat en lyx. Vi pratar alltid om att leva i nuet och om jag bara har just nu, vad vill jag äta just nu? Jag kan inte hålla på spara de där lyxiga middagarna till helgen, då blir det väldigt få dagar av lyx.

Annons

Vardagslyx för Markiz är först och främst att äta lagad mat och att hitta genvägarna som underlättar.

– Jag älskar mat, jag älskar genvägar, jag älskar enkelhet och jag tröttnar aldrig. Folk gör yoga, folk mediterar, men när jag kliver in i mitt kök då summerar jag dagen. Det är där jag mediterar.

Var hittar du inspiration?

– Överallt egentligen. Det kan vara sättet du dricker din kaffe på. Det kan vara något jag ser i sociala medier. Det kan vara en tallrik på en restaurang. Det kan vara en råvara hos en tjejkompis, det kan vara en doft eller ett matminne från någon annan. Det kommer av hela ens omgivning och universum är en ständig inspiration.

Att Markiz lever och andas mat är tydligt, det är maten och allt som har med den att göra som på ett vackert sätt binder samman allt.

– Livet handlar om att skapa minnen och de bästa minnena i mitt liv har jag runt mat. Det är det jag kommer ifrån och det är det jag ger till mina barn och det mina vänner. Jag bjuder ofta på middag och ingen bryr sig om jag har bara har gjort en enkel pasta med tonfisk. Alla är bara glada att det finns lite vin, barnen leker och vi käkar god mat på en onsdag och helt plötsligt är de helt lyckliga när de ska gå till jobbet på torsdagen, även om de kanske är lite trötta.

Annons

Precis som alla andra kämpar även Markiz med livspusslet och precis som sin egen mamma vill hon ge sina barn den där stunden runt middagsbordet, att sitta tillsammans och knyta ihop dagen, precis som hon nu knutit ihop de senaste tio åren av sin matresa. Att faktiskt hitta matglädje är det som är det viktigaste i kokboken.

– Man ska känna sig trygg och motiverad. Att känna ”fan vad härligt det ska bli att komma hem och laga middag" och veta att belöningen kommer när man sätter sig ner med människor man älskar och njuter av middagen.

Markiz enkla linguine med scampi och körsbärstomater
Mattias Södermark

Recept: Linguni med scampi

4 tips för att bli en vassare matlagare

  1. Börja i det som du älskar – älskar du korvstroganoff men riset blir inte bra, se till att bli bäst på att koka ris! Sen utmana dig själv i små steg.
  2. Variationen ligger inte råvarorna – det ligger i smaksättningen. Det ligger i kryddorna! Du får fram smaker av kryddor när torkad möter hetta, alltså när när du gör en bolognese till exempel, kryddan ska i när oljan, löken och vitlöken går i.
  3. Väck dina sinnen! Du vill tillfredsställa alla smaker. Känns något fett, addera lite citron. Toppa med nötter eller frön för att addera krispighet så att inte varje tugga växer i munnen.
  4. Du vet vad du gillar och vad du vill äta – vill du byta ut något, bara kör! Vill du inte ha flanstek, ta bort den, kör tofu. Det är smakerna som är det viktigaste!

Markiz Talhaoui Tainton
Ålder: 38.
Familj: 2 döttrar, Liora 7 och Sade 5.
Bor: Stockholm.
Gör: Kock och matinspiratör. Slog igenom i ”Sveriges Mästerkock” 2014. Medverkar regelbundet i ”Nyhetsmorgon” bl a.
Aktuell: Med kokboken Vardagsfavoriter med en twist (LB Förlag)
Instagram: @markiztainton

Foto: Mattias Södermark
Utdrag ur boken Vardagsfavoriter med en twist/LB Förlag

Annons