Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Världens godaste vegetariska lasagne

23 jan, 2025
AvLouisa Lorang
Så gör du världens godaste vegetariska lasagne
Rikke Westesen
Nyckeln till en god lasagne är att det gömmer sig en riktigt god fyllning under osten – den här vegetariska varianten gör ingen besviken!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Middag hos Wood #7: VodkapastaBrand logo
Middag hos Wood #7: Vodkapasta

Vegetarisk lasagne

En grön lasagne med massor av smak – en säker favorit hos alla, även de som inte är vegetarianer!

Bjud på en riktigt god vegetarisk lasagne
Fotograf RIkke Westesen Rikke Westesen
Annons

4 portioner

Tid: 40 minuter + tid i ugnen

Du behöver:

10 torkade lasagneplattor, ca 200 g
1 mozzarellakula, 125 g
1 näve färsk timjan

Grönsaksfyllning:

1 aubergine
2 zucchini
2 msk olivolja
Salt och peppar
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 stjälkar selleri
2 msk olivolja
200 g kastanjechampinjoner
1 näve färsk timjan
800 g krossade tomater
1 nypa strösocker

Bechamelsås:

75 g smör
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 krm riven muskotnöt
Salt och peppar

Gör så här:

  1. Grönsaksfyllning: Skiva aubergine och zucchini och gnid in skivorna med lite olja. Stek i panna, salta och ställ åt sidan.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Skär sellerin i mindre bitar. Stek selleri, vitlök och lök i lite olja i en annan panna i ett par minuter. Ansa champinjonerna, skär dem i grova bitar och tillsätt i pannan. Plocka timjan och vänd ner den tillsammans med de krossade tomaterna. Låt allt småkoka i 5–10 minuter. Smaka av med salt, peppar och socker.
  3. Bechamelsås: Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet tills det samlar sig. Tillsätt mjölken, lite i taget, och vispa tills såsen tjocknar. Smaka av med muskot, salt och peppar.
  4. Sätt ugnen på 185°.
  5. Häll lite bechamelsås i botten av en ugnsform. Lägg ett lager lasagneplattor ovanpå. Lägg sedan på skivor av aubergine och zucchini, fördela grönsaks­fyllning ovanpå och därefter ett lager bechamelsås. Bygg flera varv tills all fyllning förbrukats. Toppa med riven mozzarella. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Strö hackad timjan över lasagnen innan servering.

Foto: Rikke Westesen

Annons