Världens godaste vegetariska lasagne
23 jan, 2025
AvLouisa Lorang
Nyckeln till en god lasagne är att det gömmer sig en riktigt god fyllning under osten – den här vegetariska varianten gör ingen besviken!
Annons
Vegetarisk lasagne
En grön lasagne med massor av smak – en säker favorit hos alla, även de som inte är vegetarianer!
Annons
4 portioner
Tid: 40 minuter + tid i ugnen
Du behöver:
10 torkade lasagneplattor, ca 200 g
1 mozzarellakula, 125 g
1 näve färsk timjan
Grönsaksfyllning:
1 aubergine
2 zucchini
2 msk olivolja
Salt och peppar
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 stjälkar selleri
2 msk olivolja
200 g kastanjechampinjoner
1 näve färsk timjan
800 g krossade tomater
1 nypa strösocker
Bechamelsås:
75 g smör
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 krm riven muskotnöt
Salt och peppar
Gör så här:
- Grönsaksfyllning: Skiva aubergine och zucchini och gnid in skivorna med lite olja. Stek i panna, salta och ställ åt sidan.
- Skala och hacka lök och vitlök. Skär sellerin i mindre bitar. Stek selleri, vitlök och lök i lite olja i en annan panna i ett par minuter. Ansa champinjonerna, skär dem i grova bitar och tillsätt i pannan. Plocka timjan och vänd ner den tillsammans med de krossade tomaterna. Låt allt småkoka i 5–10 minuter. Smaka av med salt, peppar och socker.
- Bechamelsås: Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet tills det samlar sig. Tillsätt mjölken, lite i taget, och vispa tills såsen tjocknar. Smaka av med muskot, salt och peppar.
- Sätt ugnen på 185°.
- Häll lite bechamelsås i botten av en ugnsform. Lägg ett lager lasagneplattor ovanpå. Lägg sedan på skivor av aubergine och zucchini, fördela grönsaksfyllning ovanpå och därefter ett lager bechamelsås. Bygg flera varv tills all fyllning förbrukats. Toppa med riven mozzarella. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Strö hackad timjan över lasagnen innan servering.
Foto: Rikke Westesen
Annons