Varmkorv med briochekorvbröd och hemgjord ketchup
Varmkorv med briochekorvbröd och hemgjord ketchup
Korvbröden passar även till lobster rolls.
4 portioner
Du behöver:
8 grillkorvar
Senap
Rostad lök
Smörgåskrasse
Briochekorvbröd:
3 ½ dl mjölk
15 g jäst
40 g (½ dl) socker
1 ½ tsk salt
700 g (11 ½ dl) vetemjöl
2 ägg
150 g rumsvarmt smör
1 ägg, till pensling
Hemlagad ketchup:
1 schalottenlök
2 msk olivolja
3 msk farinsocker
4 msk äppelcidervinäger
3 dl passerade tomater
½ tsk torkade chiliflingor
Salt och nymalen svartpeppar
Picklad gurka
1 gurka
75 g socker
1 tsk salt
½ dl vatten
2 dl äppelcidervinäger
Steg 1
Värm mjölken och rör ner jästen. Tillsätt socker, salt och hälften av mjölet och rör ihop till en smidig deg. Rör ner äggen i degen, ett åt gången. Skär smöret i tärningar och knåda in det i degen tillsammans med resten av mjölet. Knåda i 7–8 minuter, gärna i maskin, och låt degen jäsa under plastfolie i en skål i 30 minuter i rumstemperatur. Ställ den i kylen i 8 timmar.
Steg 2
Dela degen i 12 bitar, forma till korvbröd och pressa dem lätt platta. Lägg på en bakplåts- pappersklädd plåt och låt jäsa i 1 timme.
Steg 3
Sätt ugnen på 200°. Pensla bröden med hopvispat ägg och grädda i ugnen i 15 minuter, tills de är gyllene och genomgräddade.
Steg 4
Hemlagad ketchup: Skala och hacka löken fint, fräs i olja på medelvärme i 2 minuter. Tillsätt farinsocker och vinäger och koka i några minuter. Tillsätt passerade tomater och chili, och låt massan koka upp. Sänk till medelvärme och sjud ketchupen under lock i 20 minuter. Smaka av med farinsocker, vinäger, salt och peppar, häll upp i glas med lock och ställ i kylen.
Steg 5
Picklad gurka: Skölj gurkan, skär i tunna skivor. Koka socker, salt, vatten och vinäger i en kastrull tills sockret är upplöst. Lägg gurkan i ett glas, häll lagen över och lägg på locket. Låt stå i kylen i minst 2 timmar innan servering.
Steg 6
Stek korvarna i en stekpanna på låg värme. Dela korvbröden och fyll dem med korv, ketchup, senap, gurka, rostad lök och ev klippt krasse.
Foto: Betina Hastoft