Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Julmat Baka inför julen Vintips till middagen

Vegetarisk färslimpa med apelsinsallad

29 nov, 2024
AvLinn Grubbström
Recept på vegetarisk färslimpa med apelsinsallad
Stine Christiansen
Den här vegetariska färslimpan görs på aubergine, quinoa och svamp. Det ger ett härligt tuggmotstånd och god smak.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariskt med lyxkant #6 - Pasta med citron och brynt salviasmörBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #6 - Pasta med citron och brynt salviasmör

Vegetarisk färslimpa med apelsinsallad

Vad ska vegetarianen äta när de andra får köttbullar, paté och revbensspjäll? Prova en vegetarisk ”stek”!

Annons

4 portioner

Tid: 1 timme + tid i ugnen

Du behöver:

150 g aubergine
1 lök
2 msk neutral olja
150 g quinoa
50 g valnötter
350 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
5 kvistar färsk timjan
4 kvistar färsk oregano
20 g smör
1 msk koncentrerad tomatpuré
1 ägg
Salt och peppar
1 msk balsamvinäger
3 msk rismjöl
½ äpple
8 katrinplommon

Apelsinsallad:

1 fänkål
1 apelsin
1 grapefrukt
½ granatäpple
3 kvistar färsk mynta
1 msk olivolja
1 citron
Salt och peppar

Gör så här:

  1. Tärna auberginen, hacka löken. Stek dem i olja tills allt har mjuknat. Mixa dem sedan. Skölj och koka quinoan.
  2. Hacka och rosta valnötterna gyllene i en torr panna. Ställ åt sidan. Skär svampen i mindre bitar, hacka vitlöken. Hacka timjan och oregano. Stek svampen i en torr panna tills vätskan avdunstat. Tillsätt smör, vitlök, timjan och oregano. Stek i ytterligare 2 minuter.
  3. Sätt ugnen på 180°. Spara lite svamp och finhacka resten. Blanda de hackade svamparna, quinoan, grönsakspurén, valnötterna, tomatpurén, ägget, salt, peppar, balsamvinäger och rismjöl i en skål. Skär äpplet i mindre bitar, halvera katrinplommonen.
  4. Lägg bakplåtspapper i en brödform. Fördela ²/³ av smeten i den. Tryck ner äpplet och katrinplommonen i smeten. Täck med resten av smeten. Ugnsbaka steken ca 50 minuter, tills den är fast. Garnera med färsk timjan och stekt svamp.
  5. Apelsinsallad: Skölj och skiva fänkålen tunt. Skala och filéea citrus­frukterna. Halvera granatäpplet och ta ut kärnorna. Blanda fänkål, citrusfiléer, granatäpple och myntablad på ett fat. Blanda olja, citronsaft, salt och peppar och häll över salladen.

Foto: Stine Christiansen

Annons