Vegetarisk färslimpa med apelsinsallad
29 nov, 2024
AvLinn Grubbström
Den här vegetariska färslimpan görs på aubergine, quinoa och svamp. Det ger ett härligt tuggmotstånd och god smak.
Annons
Vegetarisk färslimpa med apelsinsallad
Vad ska vegetarianen äta när de andra får köttbullar, paté och revbensspjäll? Prova en vegetarisk ”stek”!
Annons
4 portioner
Tid: 1 timme + tid i ugnen
Du behöver:
150 g aubergine
1 lök
2 msk neutral olja
150 g quinoa
50 g valnötter
350 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
5 kvistar färsk timjan
4 kvistar färsk oregano
20 g smör
1 msk koncentrerad tomatpuré
1 ägg
Salt och peppar
1 msk balsamvinäger
3 msk rismjöl
½ äpple
8 katrinplommon
Apelsinsallad:
1 fänkål
1 apelsin
1 grapefrukt
½ granatäpple
3 kvistar färsk mynta
1 msk olivolja
1 citron
Salt och peppar
Gör så här:
- Tärna auberginen, hacka löken. Stek dem i olja tills allt har mjuknat. Mixa dem sedan. Skölj och koka quinoan.
- Hacka och rosta valnötterna gyllene i en torr panna. Ställ åt sidan. Skär svampen i mindre bitar, hacka vitlöken. Hacka timjan och oregano. Stek svampen i en torr panna tills vätskan avdunstat. Tillsätt smör, vitlök, timjan och oregano. Stek i ytterligare 2 minuter.
- Sätt ugnen på 180°. Spara lite svamp och finhacka resten. Blanda de hackade svamparna, quinoan, grönsakspurén, valnötterna, tomatpurén, ägget, salt, peppar, balsamvinäger och rismjöl i en skål. Skär äpplet i mindre bitar, halvera katrinplommonen.
- Lägg bakplåtspapper i en brödform. Fördela ²/³ av smeten i den. Tryck ner äpplet och katrinplommonen i smeten. Täck med resten av smeten. Ugnsbaka steken ca 50 minuter, tills den är fast. Garnera med färsk timjan och stekt svamp.
- Apelsinsallad: Skölj och skiva fänkålen tunt. Skala och filéea citrusfrukterna. Halvera granatäpplet och ta ut kärnorna. Blanda fänkål, citrusfiléer, granatäpple och myntablad på ett fat. Blanda olja, citronsaft, salt och peppar och häll över salladen.
Foto: Stine Christiansen
Annons