Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Julmat Baka inför julen Vintips till middagen

Vegosill med aubergine – på två sätt

29 nov, 2024
AvLinn Grubbström
Så gör du vegosill med aubergine
Stine Christiansen
Med aubergine gör du enkelt vegosill till julbordet. Välj mellan senaps- eller currysås – eller så gör du två varianter!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariskt med lyxkant #6 - Pasta med citron och brynt salviasmörBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #6 - Pasta med citron och brynt salviasmör

Vegosill med senaps- eller currysås

Med aubergine får du vegosillen att smaka precis som vanlig sill.

Annons

2 burkar

Tid: 1 timme + 1 dygn i kylen

Du behöver:

1 aubergine
1 msk salt
2 ½ dl vatten
2 ½ dl ättika
125 g (1 ¹/3 dl) strösocker
8 hela pepparkorn
2 lagerblad
5 hela kryddnejlikor
1 rödlök
1 knippe färsk dill

Senapssås:

3 msk grov senap
2 msk strösocker
2 msk rödvinsvinäger
1 dl rapsolja
1 knippe färsk dill
Salt och peppar

Currysås:

1 ½ dl crème fraîche, 18 %
2 tsk dijonsenap
1 msk curry
1 tsk malen gurkmeja
2 msk kapris
2 salladslökar
Salt och peppar

Gör så här:

  1. Skär auberginen i ½ cm tjocka skivor på längden. Strö salt över skivorna och låt dra i 5 minuter. Skölj bort saltet och skär bitarna i samma storlek som inlagd sill. Koka dem i vatten i 4 minuter.
  2. Koka upp vatten, ättika, socker, pepparkorn, lagerblad och kryddnejlikor i en annan kastrull tills sockret har löst sig. Låt lagen svalna. Häll över aubergine och lag i en ren glasburk. Blanda ner rödlöksklyftor och dill i burken och låt den stå i kylskåp i 1 dygn.
  3. Senapssås: Blanda senap, socker och vinäger. Häll i oljan droppvis medan du vispar såsen med elvisp. Blanda ner hackad dill, salta och peppra.
  4. Currysås: Blanda crème fraîche, senap, curry, gurkmeja, kapris, hackad salladslök, salt och peppar.
  5. Häll av lagen från auberginen och blanda bitarna med antingen senapssås eller currysås. Servera som klassisk sillmacka med till exempel kokta ägg, lökringar och färska örter.

Foto: Stine Christiansen

Annons