Vegosill med aubergine – på två sätt
29 nov, 2024
AvLinn Grubbström
Med aubergine gör du enkelt vegosill till julbordet. Välj mellan senaps- eller currysås – eller så gör du två varianter!
Annons
Vegosill med senaps- eller currysås
Med aubergine får du vegosillen att smaka precis som vanlig sill.
Annons
2 burkar
Tid: 1 timme + 1 dygn i kylen
Du behöver:
1 aubergine
1 msk salt
2 ½ dl vatten
2 ½ dl ättika
125 g (1 ¹/3 dl) strösocker
8 hela pepparkorn
2 lagerblad
5 hela kryddnejlikor
1 rödlök
1 knippe färsk dill
Senapssås:
3 msk grov senap
2 msk strösocker
2 msk rödvinsvinäger
1 dl rapsolja
1 knippe färsk dill
Salt och peppar
Currysås:
1 ½ dl crème fraîche, 18 %
2 tsk dijonsenap
1 msk curry
1 tsk malen gurkmeja
2 msk kapris
2 salladslökar
Salt och peppar
Gör så här:
- Skär auberginen i ½ cm tjocka skivor på längden. Strö salt över skivorna och låt dra i 5 minuter. Skölj bort saltet och skär bitarna i samma storlek som inlagd sill. Koka dem i vatten i 4 minuter.
- Koka upp vatten, ättika, socker, pepparkorn, lagerblad och kryddnejlikor i en annan kastrull tills sockret har löst sig. Låt lagen svalna. Häll över aubergine och lag i en ren glasburk. Blanda ner rödlöksklyftor och dill i burken och låt den stå i kylskåp i 1 dygn.
- Senapssås: Blanda senap, socker och vinäger. Häll i oljan droppvis medan du vispar såsen med elvisp. Blanda ner hackad dill, salta och peppra.
- Currysås: Blanda crème fraîche, senap, curry, gurkmeja, kapris, hackad salladslök, salt och peppar.
- Häll av lagen från auberginen och blanda bitarna med antingen senapssås eller currysås. Servera som klassisk sillmacka med till exempel kokta ägg, lökringar och färska örter.
Foto: Stine Christiansen
Annons