Vietnamesiska pannkakor fyllda med kryddig färs
15 mar, 2022
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Banh xeo, den vietnamesiska pannkakan, får sin fina gula färg av gurkmeja och fylls med dina favoritgrönsaker och kryddig färs.
Annons
Vietnamesiska pannkakor fyllda med kryddig färs
De vietnamesiska pannkakorna Banh xeo får fin färg och smak av gurkmeja. Fyll dem med dina favoritgrönsaker och valfri färs.
4 portioner
Du behöver:
300 g rismjöl
2 tsk gurkmeja
1 tsk salt
2 ägg
1 burk kokosmjölk
2 dl vatten
Olja, till stekning
Kryddig färs:
1 lök
1 vitlöksklyfta
3 cm färsk ingefära
1 ½ msk olja, till stekning
500 g färs, vego, fläsk, kyckling eller nöt
2 msk hoisinsås
2 msk sojasås
1 lime
Salt och nymalen svartpeppar
Grönsaksfyllning:
1 hjärtsallad
1 rödlök
2 morötter
½ gurka
1 röd chili
50 g saltade jordnötter
1 näve färsk mynta
1 näve färsk koriander
Till servering:
2 dl sweet chili-sås
Gör så här:
- Blanda rismjöl, gurkmeja och salt i en skål. Tillsätt ägg och kokosmjölk och vispa ihop till en jämn smet. Häll i vattnet och vispa tills du har en tunn pannkakssmet.
- Hetta upp en stekpanna med olja och häll i ca 1 dl av smeten. Stek i 2–3 minuter och vänd och stek 1 minut på andra sidan. Det är viktigt att pannkakorna är tunna så de går att vika sedan. Håll dem varma under folie eller i ugnen. Skala och hacka lök och vitlök.
- Skala och finhacka ingefäran. Hetta upp olja i en stekpanna och stek lök, vitlök och ingefära i ett par minuter tills löken är genomskinlig och mjuk, utan att ta färg. Skruva upp värmen, tillsätt färsen och stek tills den får en yta. Tillsätt hoisin- och sojasås, fräs vidare i 2 minuter. Pressa över lime och vänd runt. Smaka av med salt och peppar.
- Skölj och plocka salladen. Skala rödlök och skär i tunna skivor. Skala morötterna och strimla. Skär gurkan i tunna stavar. Kärna ur chilin och strimla. Hacka nötterna. Fyll pannkakorna med vegofärs, grönsaker och örter. Toppa med chili och nötter och servera med sweet chili-sås.
Foto: Columbus Leth, Betina Hastoft
Annons