Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Det här har vi i glasen – vintrenderna som spås bli stora 2023

04 jan, 2023
AvNami Kawakita
Det här har vi i glasen – vintrenderna som spås bli stora 2023
Yulia Grigoryeva
Nu när vi får mindre pengar i plånboken, är det bara billiga boxviner som gäller 2023? Inte riktigt. Det lutar mer åt att vi dricker mindre men mer noga utvalda viner.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Det här är skillnaden mellan champagne, cava och proseccoBrand logo
Det här är skillnaden mellan champagne, cava och prosecco

Att en pandemi, krig och rusande priser på el, bensin och mat påverkar våra vardagsbeslut är inget nytt. Vi drar in på restaurangbesök och satsar mer på hemmafester och storkok, vi drar ner på vår konsumtion och frågar oss själva en extra gång om vi verkligen behöver ännu en tröja eller ett par skor. Även om miljön fortsätter vara viktig för oss så blir vi illa tvungna att dra ner på våra kostnader och då är det bland annat ekologiskt som prioriteras bort. Men vad händer med våra dryckesvanor när vi väljer hemmakvällen före utekvällen? Vad häller vi i våra glas?

Vi har fått tagit del av Vinotekets trendspaning på vad som hamnar i våra glas 2023 och om du trodde att det bara vankas billiga boxar så tror du fel – rosa bubbel, småskaliga viner och vin på burk verkar vara några av dryckerna som väntas ta plats i rampljuset under 2023.

Annons

1. Vinkooperativ blir trendigt

I kristider blir vi människor oftast bättre på att samarbeta och så även i vinvärlden. Ett vinkopperativ innebär att flera vinodlare går ihop och delar på kostnaden för vinframställning, paketering och buteljering. För oss konsumenter som försöker få ekonomin att gå ihop innebär det mer konkurrenskraftiga viner när priset blir allt viktigare. En av vinkooperativens största styrkor är att ge småskaliga vinodlare möjligheten att verka i branschen och få ta del av gemensamma resurser som t.ex. hjälp och råd från agronomer och vinmakare.

2. Det nya Sicilien

Kanske har du, precis som vi, sträckkollat White Lotus säsong två och utvecklat en viss besatthet av Sicilien. Bra – för Sicilien fullständigt blomstrar i alla kategorier när det kommer till vin! Här hittar du småskaliga vulkanviner och ekologiska viner på lokala druvsorter som kommer i många olika utföranden och stilar. Så behåll din besatthet, Sicilien kommer bjuda på många pärlor under det kommande året!

Sicilien blomstrar i alla kategorier när det kommer till vin!
DaLiu

3. Oväntat och ovanligt på tallrik och i glas

Enligt FN finns det över en kvarts miljon ätbara växtsorter, varav mindre än 3% brukas idag så vi kan förvänta oss att det dyker upp oväntade produkter på tallriken framöver. Om trenden även smittar av sig på vinvärlden kanske vi kommer att se hur olika frukter och bär jäses till dryck och hur vin gjort på ovanliga druvsorter blir allt vanligare.

Annons

Tips! Är du nyfiken på viner som inte är gjorda på vindruvor? Testa Sav Sparkling (30103), ett skandinaviskt bubbel gjort helt enligt den traditionella champagne-metoden men gjord på björksav.

4. VIN PÅ BURK

Räkna med att se mer vin på burk på Systembolagets hyllor! Inte bara är det bättre för miljön, det är också enklare att ta med sig men det väntas också bidra till att tvätta bort missuppfattningen om att vin skulle vara snobbigt.

5. Här är Jura

Nu när vi blir allt mer intresserade av nya vinområden, mindre kända distrikt och inhemska druvsorter så har vinområdet Jura i östra Frankrike vågat sig ut för att ta plats. Före vinlusens framfart i mitten av 1800-talet, utbyggnaden av järnvägen med möjlighet till snabba vinleveranser från södra Frankrike till Paris och världskrigen, hade Jura ungefär tio gånger så stora vinodlingar som i dag. Men Jura var på väg att falla i glömska. Området fick sig ett uppsving när sommelierer och entusiaster i början av millenniet uppmärksammade de karaktärsfulla vinerna, framför allt de av druvsorterna savagnin och de blå poulsard och trousseau, men även annorlunda viner såsom det söta starkvinet Mac vin och det lätt oxiderade vita ”ostvinet” Vin Jaune.

Vinområdet Jura har seglat upp och blivit en utstickare bland sommelierer och vinentusiaster
Rostislav_Sedlacek

6. Lätt och rött

Till rätter med ljust kött är det gott med ett lätt, rött vin från svala Tyskland eller ett närodlat svenskt? Vilken tur då att svensk försäljningsstatistik för 2022 går åt det hållet då vi ser ett ökat intresse för tyskt, österrikiskt och svenskt vin. Håll utkik efter friska, läskande blauburgunder, spätburgunder och pinot noirer att hälla i glaset 2023.

Annons

7. Stilistiska gränser mjukas upp

Den nya generationens vinmakare gör saker annorlunda. Nu är det allt fler som väljer att göra vin mittemellan kategorin rött och rosé. Vilket sker samtidigt som ljusare och lättare röda viner blir allt mer populära. Här är det de hallonsaftsröda vinerna på pinot noir, cabernet franc, dolcetto och gamay, som får dig att undra om det är rosé eller rött du har i glaset. Glöm inte att kyla innan servering!

8. Mer bubbel till folket

Prisvärda mousserande viner fortsätter att trenda, nu även som vardagsdryck. Vissa amerikanska branschobservatörer förutspår till och med att försäljningen av mousserande vin, på sikt, kommer att minska ölförsäljningen. Och främst ökar rosébubbel. Även rött, torrt, bubbligt Lambrusco är på framfart i världen.

Mer bubbel till folket – både vitt, rosé och rött!
il21

9. VI TRÖSTAR OSS MED NÅGONTING SÖTT

Snabba kolhydrater i form av socker behöver vi när energin sinar, det är sen gammalt. Vi tröstar oss med söta desserter, söt och het mat, söt öl och söta viner. Matcha sötstarka rätter med ett halvtorrt vitt vin, som en tysk riesling eller med ett italienskt rött gjort enligt appassimento-metoden.

Annons

10. AI på vingården

Drönare, robotar och artificiell intelligens underlättar för vinodlare att både öka produktiviteten och förbättra kvaliteten på vinerna. Dessutom undviks problemet med att hitta mänsklig arbetskraft till de mest fysiskt krävande uppgifterna på gården.

Källa: Vinoteket.com
Foto: TT/Shutterstock

Annons