Vit sparris med ägg och rom
28 apr, 2025
Hotta upp ägghalvorna med vit sparris och stenbitsrom – en festlig förrätt som piggar upp!
Annons
Vit sparris med ägg och rom
En fräsch och elegant rätt med vit sparris, krämiga ägghalvor och rom – perfekt som förrätt.
4 portioner
Annons
Tid: 20 minuter
Du behöver:
4 ägg
500 g vit sparris
Salt
2 msk smör
1 knippe gräslök
1 tsk dijonsenap
1 tsk flytande honung
2 msk vitvinsvinäger
2 msk olivolja
90 g stenbitsrom eller annan rom
Gör så här:
- Koka upp en rejäl mängd vatten i en kastrull och lägg försiktigt ner äggen. Koka upp igen och låt äggen koka i 6 ½ minuter. Kyl dem genast i kallt vatten och skala dem.
- Skala sparrisen och skär bort de nedersta träiga ändarna. Koka sparrisen i en djup panna med 1–2 dl kokande vatten, salt och smör i ½–2 minuter beroende på tjocklek. Låt sparrisen rinna av.
- Hacka gräslöken fint. Blanda en vinägrett med det mesta av gräslöken (spara lite till servering), senap, honung, vinäger och olivolja.
- Lägg upp de varma sparrisarna på ett fat och häll över vinägretten. Dela äggen och lägg dem ovanpå sparrisen. Toppa med rom och lite extra gräslök. Servera direkt med ett gott bröd till.
Foto: Rikke Westesen
Annons