Populärt: Shoppingtips Modetrender Streetstyle Se Min Look Höstens trender

Svenska kändisar, tavelklänningen och Bella Hadids comeback – största snackisarna från Paris

26 sep, 2024
Svenskarna i Paris, tavelramar och ridskor hos Hodakova och Bella Hadids comeback på catwalken – här är de största snackisarna från Paris Fashion Week.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE Trend #8 Material och mönster som trendar stort hösten och vintern 2024Brand logo
ELLE Trend #8 Material och mönster som trendar stort hösten och vintern 2024

New York, London, Milano och Paris – under ungefär en månads tid har de internationella modeveckorna avlösts varandra och nu börjar fashion month lida mot sitt slut. Men än är vi inte där!

Som sista anhalt riktas nu strålkastarljuset mot Frankrike och Paris Fashion Week. Modestaden är alltid fullproppad av inspiration på såväl catwalken som street style-scenen och dessutom lockar evenemanget varje gång en rad stora, modeintresserade stjärnor. Med andra ord: Paris bubblar just nu!

Annons

Utöver vårkollektioner och trendspaning bjuder veckan också på en hel del snackisar. Här är händelserna som det pratas extra mycket om från Paris Fashion Week SS25!

Artikeln uppdateras löpande under veckan

Kylie + Coperni + Disney = sant

Kylie Jenner stängde Copernis visning sent under tisdagskvällen – Paris modeveckans sista dag. Platsen? Ingen mindre än Disneyland Paris. Barnslig lekfullhet, dramatiskt svart – och givetvis inspiration från en Disneyprinsessas garderob präglade kollektionen.

Bland detaljerna såg vi Musse Pigg-skor, en 3D-printad Ariel-väska och puffiga arm- och byxlängder som passar perfekt för en bal på slottet.

TT
launchmetrics/spotlight
TT
Annons

Från tavelramar till ridstövlar – Hodakova tar återbruk ytterligare en nivå

Svenska Hodakova växlar upp ännu mer när det kommer till kreativt återbruk. Designern som gjort sig känd för att skapa nytt mode av gamla kläder och föremål presenterade sin vår- och sommarkollektion för 2025 under modeveckans första dag. Den här säsongen låter hon tavelramar- och dukar bli klänningar, kappor och väskor. Skjortkragar, knappar, gamla kökshanddukar, ridstövlar(!) och såklart, skärp var exempel på annat återbruk som nu blivit högklassigt mode.

launchmetrics/spotlight
Hodakova SS25
launchmetrics/spotlight
Hodakova SS25

Till vårkollektionen har Hodakova även samarbetat med Chimi och Havaianas. Catwalken bjöd på en topp och en kjol gjord av glasögon-glas, modellerna bar Hodakovas take på flipflops och till våren släpps också solglasögon.

Nyligen blev designern historisk när hon som första svensk fick ta emot LVMH Prize for Young Fashion Designers 2024. Det går inte att inte prata om Ellen Hodakova Larsson just nu!

launchmetrics/spotlight
Hodakova SS25
launchmetrics/spotlight
Hodakova SS25
Annons

Bella Hadid gör comeback på catwalken – och hyllar modeskaparen

Den redan ikoniska supermodellen Bella Hadid är tillbaka på catwalken igen efter en paus på två år. Senast vi såg henne på modeveckan var under 2022 när hon dominerade på SS23-säsongens catwalk. (Du minns kanske Copernis visning när hon fick en klänning sprayad på sig?). Under Paris Fashion Week och Saint Laurents visning gjorde hon en oväntad comeback.

Launchmetrics.com/spotlight
Foto: TT

Hennes look beskrivs, tillsammans med många andra looks från visningen, som en hyllning till grundaren av det anrika modehuset – modeskaparen Yves Saint Laurent. Hela visningen var en homage till grundaren, vilket syntes genom tydliga referenser till hans eget sätt att klä sig men också genom att bohemiska looks från arkivet genomsyrade vårvisningen.

Launchmetrics.com/spotlight
Launchmetrics.com/spotlight

Svenska kändisar tar Paris med storm

Inte nog med att vi har stor svensk representation på catwalken under Paris Fashion Week – Acne Studios, AVAVAV, Hodakova, Rave Review – även front row bjuder på svensk stjärnglans. Bland kändisarna som är på plats för att upptäcka kommande säsongs mode har vi nämligen sett en hel del svenska namn.

Annons
Armand Duplantis och Desiré Inglander på Diors SS25-visning i Paris. TT

Armand Duplantis och Desiré Inglander är där, Omar Rudberg och Seinabo Sey likaså. Svenskar tar Paris med storm – både på och vid sidan av visningarna.

Omar Rudberg på Paris Fashion Week SS25 Launchmetrics/Spotlight
Annons
Seinabo Sey på Acne Studios SS25-visning under Paris Fashion Week. Getty

Alessandro Micheles första kollektion för Valentino

Valentino går in i en ny era! Debutkollektionen för det italienska modehuset presenterades på söndagen i Paris. Visningen har varit en stor snackis hela veckan och intresset för kollektionen slutade givetvis inte heller efteråt.

Alessandro Lucioni/launchmetrics.com/spotlight
Alessandro Lucioni/launchmetrics.com/spotlight

Designerns typiska estetik var tydlig. Ja, Valentinos första kollektion med nya kreativa chefen gick i sann Alessandro-anda. Efteråt fick han kramar från vännen och musan Harry Styles. Här är en första titt på vad som är att vänta från modehuset framåt!

Alessandro Lucioni/launchmetrics.com/spotlight
Alessandro Lucioni/launchmetrics.com/spotlight

Foto: Launchmetrics/Spotlight, Getty

Annons