Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Hemma hos Inredningsnyheter ELLE Deco Design Awards Köksinspiration Inspiration för balkongen Se ELLE Hemma hos

Jotex släpper kollektion med mattor skapade av svenska modedesigners

28 aug, 2024
jotex matta
Några av Sveriges mest framstående modeskapare har, tillsammans med Jotex, tagit fram unika mattor som speglar deras formspråk och budskap. Kolla in designsamarbetet Jotex Design Collab – med fem mattor designade av Lars Wallin, Ida Sjöstedt, Bea Szenfeld, Angelo da Silveira samt duon Livia Schück och Josephine Bergqvist!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kika in hemma hos Alina BraneBrand logo
Kika in hemma hos Alina Brane

Mode + inredning = sant.

Det står klart i nya Jotex Design Collab; ett designsamarbete mellan inredningsbutiken Jotex och sex framstående, svenska modedesigners. Ihop med Jotex har Lars Wallin, Ida Sjöstedt, Bea Szenfeld, Angelo da Silveira samt duon Livia Schück och Josephine Bergqvist fått fria händer när de formgivit fem särpräglade mattor.

Klicka på bilden för att se alla mattor.
Annons

Här är mattorna som är designade av modeskapare

För flera av modeskaparna är designsamarbetet det första steget in i inredningsvärlden och mattan den första inredningsdetaljen de någonsin skapat.

De unika mattorna är tillgängliga från och med den 29 augusti – men du kan tjuvkika på resultatet av Jotex Design Collab redan nu!

Lars Wallin x Jotex

Couture-designern Lars Wallin har skapat klänningar som burits av såväl kungligheter som kändisar. Hantverket är centralt i Lars skapande och idag driver han också ändringsskrädderiet NK Atelier.

För Jotex har han designat den praktfulla, iögonfallande mattan Feel free, med mjuka former och ett lätt skimmer.

– Jag tror man känner igen de feminina formerna och glamouren i min design. Jag älskar lyster och glans, därför har vi låtit väva in trådar som ger mattan ett sidenskimmer. I likhet med min övriga design är detta en matta som är långt ifrån minimalistisk och som definitivt inte ber om ursäkt för sig, säger Lars själv om mattan i ett pressmeddelande.

Annons
jotex matta lars wallin
jotex matta lars wallin
Annons

Ida Sjöstedt x Jotex

Designern Ida Sjöstedts drömska estetik är du säkert bekant med. Hennes romantiska brud- och aftonklänningar känns långt bort från det minimalistiska och strama som annars ofta hör den skandinaviska modescenen till.

Idas matta, Abstract rose, ska både passa vardagens stök liksom festens sus och dus.

– Jag designar främst kläder för fester, bröllop och andra speciella tillfällen. Därför ser jag framför mig att mattan fyller en liknande funktion och finns i ett rum där man samlas och har fest, som i vardagsrummet – eller i matsalen om man bor stort, säger hon och fortsätter:

– För mig är det väldigt viktigt att mattan är funktionell: om man spiller lite på den ska det inte vara någon fara utan mönstret är förlåtande. Du ska kunna sitta på mattan och det ska kännas skönt att gå, eller dansa barfota, på den. Man ska helt enkelt leva och ha kul på den.

jotex matta ida sjöstedt
Annons
jotex matta ida sjöstedt

Livia Schück och Josephine Bergqvist (Rave Review) x Jotex

Kvinnorna bakom Rave Review, Livia Schück och Josephine Bergqvist har satt hållbart mode på trendkartan med sina lyxiga re-makeplagg och på ELLE-galan 2022 utsågs de till Årets designers.

Liksom när det gäller mode har duon skapat en matta som ska utstråla hundra procent Rave Review, det vill säga någonting som känns spännande, nyskapande och har en tydlig avsändare –men som man också vill köpa med sig hem och använda varje dag. Kolla in mattan RRug nedan!

Annons

Angelo da Silveira (Diemonde) x Jotex

För Angelo da Silveira, grundaren av Diemonde, är tidlös design och hållbarhet två ledord. Diemonde kombinerar global streetkultur med skandinavisk estetik och företaget tillverkar sina plagg lokalt i den egna fabriken i Örebro.

– Jag ser mode som en kulturbärare, samhällsberättare och innovatör. På Diemonde använder vi mode som ett verktyg med ambitionen att berätta och förbättra, sa Angelo till ELLE i fjol när han tilldelades Årets hederspris på ELLE-galan 2023.

Mattan Mortal Coil ska berika hemmet med lite färg och organiska former.

– Det här är mitt första steg mot att skapa det hem jag vill ha – med en blinkning åt den färgstarka kulturen som jag är född med, berättar Angelo i ett pressmeddelande.

jotex matta diemonde
Annons
jotex matta diemonde

Bea Szenfeld x Jotex

De senaste åren har modeskaparen och konstnären Bea Szenfeld skapat rubriker ihop med vår tidigare kulturminister Alice Bah Kuhnke. Flera gånger har Bea klätt Alice i iögonfallande kreationer med starka budskap.

På Nobelbanketten 2017 ville Alice, Bea och Naim Josefi exempelvis uppmärksamma klimatförändringarna och de smältande isarna i Arktis med en blankvit klänning med skulpterade pappersärmar. År 2022 röstades Alice outfit fram som Årets gala-look på ELLE-galan, när hon bar en blomstrande silverkreation signerad Bea – som var inspirerad av Harry Martinssons bok Aniara som skildrar hur kilmatkrisen tvingar ut människorna i rymden. I fjol väckte designern och politikern också uppmärksamhet när Alice gick på ELLE-galan klädd i Beas kreation bestående av trasmattor som stickats ihop av denimremsor från gamla, trasiga jeans från Myrorna.

Annons

Mattan Nostromo skapade Bea med inspiration från allt prat om AI, ihop med en beskärd del klimatångest.

– Jag började leka med tanken: Om jag var en AI-robot som matades med massa naturbeskrivningar av något jag aldrig har sett – hur skulle då det printade resultatet se ut?

Det rutiga mönstret på mattan för tankarna till pixlar, vilket inte är en slump:

– I framtiden kanske vi inte har riktiga skogar och ängsmark, till och med molnen förutspås bli färre. Jag gjorde en matta som om jag var en framtida AI-robot som ska tolka en svunnen natur, en natur som inte längre finns en på bild. Resultatet blir ett lite oskarpt, pixligt minne.

jotex matta bea szenfeld
Annons
jotex matta bea szenfeld

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons