Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Hemma hos Inredningsnyheter ELLE Deco Design Awards Köksinspiration Inspiration för balkongen Se ELLE Hemma hos

Redaktören: ”Tjejnyår” är trenden alla pratar om just nu – så applicerar jag den på hemmet

19 sep, 2024
Tjejnyår 2024
Gott nytt tjejår! ”Tjejnyåret” har fullkomligen tagit över sociala medier i höst – och ELLE Decoration-redaktören Stina Meyerson reder här ut begreppet och delar med sig av sina egna mål och visioner i samband med nystarten.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
POV: Så firar Flora Wiström tjejnyårBrand logo
POV: Så firar Flora Wiström tjejnyår

”Tjejnyår” är trenden som alla pratar om just nu på sociala medier, men även om fenomenet precis fått en titel är det inte direkt någon ny företeelse. Nej, jag minns ända tillbaka till barndomens skolstart och känslan som infann sig när höstterminen började smyga sig på. Ah! Ny almanacka, fint bänkpapper och pennskrinet fullt av nyvässade pennor och kanske ett luktsudd eller två. Allt var möjligt, världen låg framför ens fötter – och äntligen skulle klasskompisarna få se ens nya jag med tuffare gummisnoddar och ett sensommarfejs inramat av en ny lugg, eller vad det nu var.

Annons

Men vad går egentligen tjejnyåret ut på? Kort och gott är det just en nystartens tid, till för drömmande och manifestationer kring vad den kommande perioden ska innefatta. Det är en tid för att stanna upp och tänka över vad man vill göra och vem man vill vara, samt bädda för nya vanor, boa hemma och kasta ett lite glittrigt ljus över to do-listan. Istället för att ringa in det nya tjejåret vid tolvslaget ett särskilt datum, andas istället hela hösten nystart, vardagsromantik och drömmar – men vissa väljer också att i år smälla av tjejårsraketerna vid ett särskilt tillfälle. ELLE-bloggaren Sandra Beijer önskade exempelvis gott nytt tjejår den 31 augusti och även Flora Wiström firade in den nygamla högtiden i slutet av augusti, genom att skåla med vänner och manifestera ”höstterminen” på en sex sidor lång lista, som du själv kan ladda ner från hennes blogg.

Ja, hösten har nog alltid tillhört oss tjejer (och givetvis andra som också tycker om att drömma, planera, piffa och starta om på nytt). Men i år claimar vi alltså årstiden ytterligare genom att titulera den tjejnyåret och mysa lite extra kring begreppet.

Annons

Tjejnyår 2024 – inspireras av målen och inköpslistan

Personligen vill jag, under mitt nya tjejår, göra det fint hemma och addera de där små detaljerna som gör störst skillnad hemma, samt införskaffa prylarna som underlättar för nya goda vanor och som möjliggör för härliga hobbys och aktiviteter. För även om tjejnyåret givetvis handlar om mer än materiella ting kan vissa inköp också vara en del av omstarten. Vill du exempelvis sluta dricka kaffe? Då kanske ett matcha-set hamnar på listan. Eller vill du spendera mindre tid framför en skärm och istället bädda för mysiga stunder i soffan? Då kanske en skön filt och en spännande bok kan vara starten på en ny, härlig vana. Här är därför en lista över mina tjejnyårsmål, men också inredningsdetaljerna och prylarna jag satsar på inför det nya tjejåret. Varsågod att inspireras – och gott nytt tjejår!

1. Ersätta kaffe

Varma drycker + hösten = sant, men ett beroende är inte så roligt att dras med. En trend just nu är att byta ut morgonkaffet mot en matchalatte istället. Matchate ska ha många hälsofördelar och ger också en lite mjukare kick. Dessutom är själva teritualen väldigt mysig att syssla med! Så strunta i att köpa dyr take away-dryck och vispa din egna matchalatte hemma – och häll upp den i en termosmugg om du vill avnjuta latten på vägen till jobbet eller under morgonpromenaden till exempel.

Annons

Matcha-kit

Renée Voltaire

Matcha-startkit med allt du behöver till din teceremoni! I setet finns högkvalitativt matchapulver, en traditionell visp i bambu med tillhörande ställ samt en matchasked i bambu.

Klicka på bilden för att komma direkt till matcha-setet.

Termosmugg

Eva Solo

Praktisk och stilren termoskopp från Eva Solo som kan hålla värmen i upp till sex timmar. Du öppnar och stänger muggen med ett enkelt klick, vilket gör den till en perfekt to go-kopp.

Klicka på bilden för att komma direkt till termosmuggen.
Annons

2. Dricka mer vatten

Det är inte alla som har det i sig att komma ihåg att dricka vatten, eller att välja bort söta dryckesalternativ. En kolsyremaskin kan få målet ”dricka mer vatten” att kännas lite glammigare!

Kolsyremaskin i rostfritt stål

Sodastream

Rostfritt stål är hetare än någonsin i år – och den här kolsyremaskinen från Sodastream levererar inte bara bubbelvatten utan blir också en snygg detalj i köket.

Klicka på bilden för att komma direkt till kolsyremaskinen.

3. Skriva en ”bullet journal”

Någonting som har blivit allt mer populärt under de senaste åren är att skriva ”bullet journal”. Det finns mängder av sätt att använda boken på, men kortfattat fungerar den som en slags kombinerad dagbok, kalender och to do-lista. På kreativa sätt kan du till exempel planera din vardag, drömma om din fritid eller reflektera över hur bra du sover eller hur du mår om dagarna. En fin skrivbok och några färgpennor är en bra början.

Annons

Mönstrade skrivböcker

NK Collection

Tre inbundna anteckningsböcker från NK Collection i olika storlekar. Skrivböckernas omslag har ett mönster med ursprung i NK:s historia.

Klicka på bilden för att komma direkt till skrivblocken.

4. Ha fler skärmfria stunder

En mer skärmfri höst hade ju varit någonting! Det är tyvärr lätt att just de där lugna stunderna hemma, som egentligen ska vara avkopplande, fylls med snabba intryck från skärmar. Därför kan det vara en god idé att förljuva de skärmfria stunderna och addera några detaljer som ökar mysfaktorn. För egen del kan snygga textilier, en god bok och en praktisk läslampa göra mycket!

Pocketboken Yellowface

Rebecca F. Kuang

En ny bok att diskutera med bokklubben, någon? Prisade Yellowface av Rebecca F. Kuang står definitivt på läslistan i höst!

Klicka på bilden för att komma direkt till pocketboken.
Annons

Zebramönstrad filt

Arket

Mjuk Klippan-ullfilt i trendigt zebramönster, med fransar längs kortsidorna. Pläden hittar du på Arket.

Klicka på bilden för att komma direkt till pläden.

Zebramönstrad kudde

Artek

Det klassiska zebratyget pryder flera av Arteks designfsavoriter – och du som snabbt och enkelt vill piffa till läshörnan kan kolla in den här härliga kudden i det ikoniska mönstret.

Klicka på bilden för att komma direkt till kudden.
Annons

Sladdlös bordslampa

Louis Poulsen

En sladdlös, portabel bordslampa är inte bara snygg utan erbjuder givetvis även praktisk punktbelysning. Du som till exempel vill kunna ha en mysig lässtund lite varstans i hemmet kan flytta med dig din lampa för att kunna se bra överallt.

Klicka på bilden för att komma direkt till lampan.

5. Safta, sylta och sortera

Hösten är ju också lika med skördetid. Ett härligt mål är att ta vara på allt gott, genom att bland annat safta och sylta. För det ändamålet behövs bra glasburkar – och du som också vill passa på att sortera i skafferiet kan addera några extra burkar för att slå två flugor i en smäll.

Glasburkar

Granit

På Granit kan du hitta flera fina, praktiska glasburkar som kan bistå under skördetiden eller när du helt enkelt bara vill få mer ordning och reda i skafferiet.

Klicka på bilden för att komma direkt till glasburkarna.
Annons

6. Laga glädjande mat

Ytterligare en utmärkt höstsyssla är att laga härlig mat. Vad som är gott är såklart subjektivt, men reflektera lite över vilken typ av mat som glädjer dig. Om du drar på smilbanden åt ett maffigt smörberg kan du exempelvis inspireras av danska Fredrik Bille Brahes kokbok Atelier September, döpt efter den hajpade frukostrestaurangen i Köpenhamn med samma namn.

Kokboken Atelier September

Fredrik Bille Brahe

Atelier September: A Place for Daytime Cooking innehåller 86 recept på främst vegetariska variationer av frukost, lunch och sötsaker, vilka givetvis inkluderar flera ikoniska rätter från Köpenhamnspärlan.

Klicka på bilden för att komma direkt till kokboken.

7. Göra det extra fint hemma

Ett mysigt mål kan också vara att lägga lite extra tid och kärlek på hemmet – särskilt eftersom de flesta av oss vistas allt mer inomhus i takt med att temperaturen sjunker. Att faktiskt unna sig en bukett fina blommor ibland, att ta fram duken ur linneskåpet till familjemiddagen och att tända levande ljus även till vardags kan sätta guldkant på hemma-hösten. Med små medel kan du faktiskt få en helt annan känsla i ditt hem!

Annons

Mönstrad hög vas

HAY

Den här handgjorda vasen i stengods är designad av Jessica Hans för HAY – och passar utmärkt till snittblommor.

Klicka på bilden för att komma direkt till vasen.

Randig bordsduk

Midnatt

Ett fint alternativ när det kommer till bordsdukar är den här randiga bomullsduken från Midnatt i mjuka, terrakottafärgade toner.

Klicka på bilden för att komma direkt till duken.
Annons

Ljuslykta med varmt sken

Ellos

Levande ljus kan som sagt göra under för mysfaktorn – och på sekunder liva upp en grå vardagskväll. Den här ljuslyktan sprider ett stämningsfullt ljus tack vare den varma färgen och mönstret på glaset.

Klicka på bilden för att komma direkt till ljuslyktan.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons