Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider

13 saker du bör veta om pengar innan du fyllt 30

29 okt, 2024
AvEmma Castman
Jennifer Garner i 13 snart 30
Hur bra koll har du på frågor som rör pengar och ekonomi? Här listar vi 13 saker du mer eller mindre måste känna till – innan du fyllt 30!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässanBrand logo
Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässan

Många upplever det tabubelagt att prata om pengar, men här kan det vara läge att tänka om. När vi delar erfarenheter med varandra blir det möjligt att komma framåt och se saker ur andra perspektiv. Så, oavsett om det handlar om vad vi har i lönekuvertet, vilken ränta vi erbjudits eller vad som är rimligt att betala för en vara eller tjänst – försök tänka bort det läskiga och obekväma, och börja prata om pengar.

Här listar vi exempel på saker du bör känna till – innan du fyllt 30 år.

Viktigt att veta om din ekonomi

Ta reda på hur mycket pengar du lägger på mat varje månad

Mångas största utgift är mat, utan att veta om det. Så, skriv ner dina kostnader under en veckas tid och summera sedan ihop det. Kanske går det att skära ner på spontana restaurangbesök och snabbmat – för att istället spara till en resa?

Annons

Kom ihåg att du inte behöver spendera bara för att du tjänar mer

Nyligen fått bonus eller löneförhöjning? När din inkomst ökar, ökar dina förväntningar. Och självklart ska vi unna oss och fira våra framgångar, men kom ihåg att pengar in inte alltid behöver betyda pengar ut.

Var öppen och ärlig mot din partner när det kommer till ekonomi

Att vara transparent när det kommer till ekonomi är viktigt för att få relationen att hålla över tid. Bråk om pengar är nämligen en vanlig anledning till att förhållanden tar slut. Hur mycket pengar har ni? Vad spenderar ni pengar på? Ska ni spara långsiktigt tillsammans? Det kan kännas jobbigt till en början, men se pratet om pengar som en investering i relationen.

Lär dig att hålla dig till en budget

Budget kan låta tråkigt, vi vet. Men testa att skapa en månadsbudget och håll dig till den, det kommer generera ett medvetande samtidigt som du blir stolt över att du lyckats hushålla med dina resurser. Du kanske inte är i behov av en budget nu, men framtiden är oviss och framöver kanske det blir nödvändigt. Vet du då att du klarar av att förhålla dig till en förutbestämd summa pengar varje månad kommer det kännas lite enklare.

Annons

Förstå pengars värde

Pengar kommer och pengar går. Saker kostar, och för att ha råd krävs det engagemang och jobb. Grundläggande kunskap för vissa, men absolut ingen självklarhet för alla. När du lär dig att förstå pengars värde kommer du ha betydligt mer kontroll över din situation.

Lär dig att förhandla

Ingen kommer erbjuda dig bra räntor eller fördelaktiga avtal bara så där. Det kräver att du arbetar för att hitta det bästa erbjudandet och är beredd att ta argumentationen. Läskigt, men nyttigt!

Förstå vad spontanköp faktiskt kostar dig

Tio, tjugo eller trettio kronor hit eller dit känns kanske inte som några summor, men jo – i långa loppet kan det bli en hel del. Köper du till exempel take away-kaffe tre dagar i veckan kostar det dig cirka 5 500 kronor per år. Kanske värt det, det är upp till var och en – det viktiga är att du blir medveten om vad de spontana köpen faktiskt kostar dig.

Annons

Sätt upp ett kontinuerligt sparande – anpassat efter din situation

Alla har olika förutsättningar, men försök att spara något litet varje månad. Oavsett summa blir det pengar i slutändan – och viktigast av allt, du skapar en vana som är värd hur mycket som helst.

Kom ihåg att det inte är konstigt att ställa frågor

Ingen kan allting om ekonomi bara sådär. Fråga om du inte förstår och var inte rädd för att verkar dum. Tvärtom! Pengar är svårt, och det tar tid att lära.

Ha koll på dina transaktioner

Allt som oftast spenderar vi utan att reflektera, men ha som vana att varje månad ögna igenom din kontohistorik. På så sätt blir du medveten om vad dina pengar faktiskt går till, och det kommer göra dig gott.

Ta reda på vad du vill med dina pengar

Genom att sätta upp mål, långsiktiga som kortsiktiga, blir det enklare att handla därefter. Har du siktet inställt på att resa vid årets slut? Då känns det plötsligt självklart att sätta undan pengar till det varje månad. Ta reda på vad du har för vision med dina pengar, och allt kommer kännas enklare.

Annons

Läs på om ämnet

Du behöver inte blir någon ekonomisk expert, men ha som vana att hålla dig uppdaterad om ämnet och läs på om sådant du känner att du har nytta av. Oavsett om det gäller räntor, matpriser, delad ekonomi eller lönestatistik.

Ha förståelse för att alla har olika ekonomiska förutsättningar

Sist men inte minst – ha respekt för att alla har olika ekonomiska förutsättningar. Det du kan tycka är en självklarhet att lägga pengar på kan vara lyx för någon annan, och vice versa. Med det som utgångspunkt blir det betydligt mycket enklare att navigera bland frågor och ställningstagande som rör ekonomi.

Artikelinspiration: Your Tango

Foto: TT

Annons