10 härliga salsor till grillat
1. Tomatsalsa med chili och lime
Finhacka 500 g tomater i olika färger samt 1/2 rödlök, och blanda med saften och rivet skal från 1 lime, 1 msk sweetchilisås, 1 kruka färsk hackad basilika, 1 msk finhackad röd chili och 3 msk olivolja. Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.
2. Salsa roja
Blanda 1 strimlad rödlök med 1 pressad vitlöksklyfta, 400 g krossade tomater (eller färska, hackade), 3 msk olivolja, 1 msk farinsocker och 3 msk rödvinsvinäger. Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.
3. Mango- och jordgubbssalsa
Blanda 2 dl tärnade jordgubbar, 2 dl tärnad mango (fryst tinad går bra), 2 msk finhackad rödlök, 2 msk koriander, 1 urkärnad hackad jalapeño. Rör ner 2 tsk flytande honung och saft från 1 lime. Smaka av med salt och svartpeppar.
4. Svartbönssalsa
Skölj 400 g svarta bönor från burk och låt rinna av i durkslag. Blanda 1/2 finhackad rödlök, 1 pressad vitlöksklyfta, 2 msk balsamvinäger, 1/2 tsk spiskummin, 2 krm rökt paprikapulver, 1/2 tsk anchochilipulver, 1/2 tsk malen koriander i en bunke. Blanda i 400 g hackade tomater. Smaka av med 1 tsk salt och 1 msk farinsocker. Vänd ner bönorna och 4 msk hackad koriander.
5. Äpple- och morotschutney
Fräs 1 tärnad morot, 1 skalat tärnat äpple, 1 hackad schalottenlök, 1/2 hackad chili, 1 stjärnanis och 1 kanelstång i lite olivolja tills det mjuknar. Tillsätt 2 msk honung, 2 msk vinäger, 2 msk vatten och koka på medelvärme tills det får en kladdig chutneykonsistens. Smaka av med salt och peppar. Ta bort kanelstång och stjärnanis före servering.
6. Kakao- och chipotlesalsa
Lägg 1 hackad vitlöksklyfta, 30 g soltorkad tomat och 1 chipotlechili i en matberedare. Häll över 3 msk rödvinsvinäger, 2 msk agavesirap, 4 msk rapsolja, 2 msk olivolja och 1 1/2 msk krossade kakaobönor eller 3–4 msk kakaopulver. Smaka av med salt.
7. Rökig melonsalsa
Blanda 1/2 hackad rödlök med 1 krm liquid smoke (eller rökig bbq-sås), 3 tsk tabasco chipotle, 1/2 tsk Santa Maria Tellicherry Black Pepper och 1 msk rapsolja. Smaka av med flingsalt. Vänd försiktigt ner 500 g kärnfri vattenmelon i bitar.
8. Gurk- och avokadosalsa
Blanda 1/2 strimlad rödlök, 1/2 skalad urkärnad gurka, 1 skalat tärnat äpple, 1 urkärnad hackad chilifrukt. Strö över 1/2 tsk salt, 1/2 tsk svartpeppar och saft från 1 lime. Hit kan du förbereda. Tärna 1 avokado och rör ner. Servera.
9. Rostadmajssalsa
Grilla 2 majskolvar över glöden. Lossa majskornen och blanda dem med 1 knippe finhackad salladslök, 1 urkärnad finhackad tomat, 1 tsk bbq-sås och 1 tsk salt. Servera gärna ljummen.
10. Hallonsalsa
Blanda 5 dl hallon, 1 dl hackad schalottenlök, 1 urkärnad röd chili, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 dl hackad koriander, 1 tsk socker, saft från 1 lime och 1 msk gräsig olivolja. Utsökt till grillade fläskfilé eller scampispett.