ELLE mat & vins redaktör: ”10 saker jag alltid har hemma”
Det behövs inte oändliga resurser för att svänga ihop en snabb och god måltid. Även om jag älskar ett fullt kylskåp med alla tänkbara möjligheter så ser verkligheten inte riktigt ut så. Ibland räcker varken tid eller ork till för att skapa underverk i köket. Men för att underlätta för mig själv finns det ett par saker jag alltid har hemma, saker som gör steget till en god måltid betydligt mindre.
10 saker jag alltid har hemma
1. Snabbnudlar
Snabbnudlar är min bästa mat från barndomen, det är nostalgi och comfort food för mig. Jag älskar ramen och visst älskar jag att göra egen buljong, men helt ärligt, vem har tid? Ett paket snabbnudlar är så underskattat och går att hotta upp på sekunder! Nu för tiden finns det många smaker att välja mellan men mina favoriter är med miso eller chili. Toppa med salladslök, sesamfrön, lite sesamolja och kanske ett kokt ägg och servera i en fin skål – middagen är klar!
2. Sojasås
Sojasås är en otroligt mångsidig ingrediens och ger en djupare smak till maträtten den används i. Jag föredrar den japanska sojan Kikkoman, som är salt, och använder den som smaksättare i allt – en skvätt i köttfärssåsen, en skvätt i snabbnudlarna, en skvätt i salladsdressingen.
3. Parmesan
Eller ja, vilken hårdost som helst går bra, jag väljer oftast den som är snällast mot plånboken. Så fort man river hårdost över något känns rätten helt plötsligt lite lyxigare – oavsett om det är snabbmakaroner, sallad eller soppa. When in doubt, shred cheese!
4. Fryst edamame
I frysen har jag alltid minst en påse frysta sojabönor. Gott, nyttigt och enkelt när man vill ha ett proteinrikt mellanmål eller kvällssnack. Ånga bönorna och toppa med sesamolja och havssalt, mer behövs inte.
5. Saft
Det här har jag förstått är en vattendelare, känslorna för saftens finnande eller ej är starka. Vissa älskar det, vissa hatar det, för mig är det livets bästa måltidsdryck. Så fort vattnet smakar mer än bara vatten dricker jag automatiskt mycket mer. Zeroh! Pineapple är den absolut godaste smaken!
6. Panko
Panko är ett asiatiskt ströbröd med större flingor. Det är så mycket godare än vanligt ströbröd och används på samma sätt. Det ger en riktigt härlig yta när du panerar något men funkar också suveränt som topping till rätter som kräver lite extra crunch. Smörstek panko gyllene och ha på sallader och pastarätter – mums!
7. Aji-no-moto
MSG, natriumglutamat, umami – kärt barn har många namn. Vanligtvis hittar man umami i bl a svamp, skaldjur och kött, men Aji-no-moto är kryddan glutamat som gör att du kan tillsätta smaken av umami i vilken rätt som helst. Det är en mycket vanlig smaksättare i det asiatiska köket och funkar precis som aromat – den passar till allt!
8. Crispy chili
Crispy chili har tagit världen med storm! Det står alltid en burk crispy chili i min kyl, antingen med eller utan svarta bönor. Det är något med den perfekta balansen av hetta, sälta och krisp som lyfter vilken måltid som helst. Dessutom är den dryg, det räcker med 1-2 teskedar (beroende på hur hett du vill ha det) för att få smak. Dess omåttliga popularitet gör att den går att hitta på allt flera välsorterade mataffärer.
9. Jordnötssmör
Det står alltid en burk jordnötssmör i mitt skafferi. Efter att man blandat i oljan låter man den stå upp och ner så håller det sig blandat. Gott som mellanmål på riskakor, på mackan med honung eller som en ingrediens i matlagning. Med två teskedar jordnötssmör, lite soja, crispy chili och vatten för konsistens gör du världens enklaste och godaste sås till nudlar, grönsaker, kyckling och tofu.
10. Taijin
Ännu en krydda jag inte klarar mig utan! Taijin är en klassisk mexikansk krydda med den perfekta ration på sälta, syrlighet och hetta. Den är gjord på en blandning av chili, lime och havssalt och är smakperfektion. Strö över tacos, på rostade grönsaker eller på en kokad majskolv. Jag uppmanar även alla att testa den på vattenmelon och mango!