10 enkla recept med kycklingfiléer
Det finns många anledningar till att kyckling är ett så otroligt populärt protein – det kan tillagas på massor av olika sätt, den kan grillas, stekas, rostas och passar bra i grytor, soppor och sallader. Denna mångsidighet gör att kycklingen enkelt kan anpassas efter tycke och smak. Det är egentligen bara din fantasi som sätter gränser!
Några tips att tänka på när du hanterar kyckling:
- Se till att kycklingen är genomstekt, den ska uppnå en innertemperatur på minst 72° i den tjockaste delen av filén. När du skär i kycklingen ska det inte finns något rosa eller blodigt kött och att köttsaften är klar.
- Kycklingen får extra mycket smak och saftighet om du marinerar den innan tillagning. Låt kycklingen gärna marinera i kylen i minst 30 minuter, eller ännu längre för att få mer smak.
- När kycklingen är färdiglagad är det viktigt att låta den vila i några minuter innan du skär i den. Detta gör att köttsaften kan fördela sig jämnt och behålla sin saftighet.
- Viktigt! När du hanterar kyckling är det viktigt att följa goda hygienrutiner för att undvika risk för matförgiftning. Tvätta händerna noggrant före och efter hantering av kyckling. Se även till att hålla rå kyckling åtskild från andra livsmedel för att undvika korskontaminering. Tänk på att diska redskap och skärbrädor noga när du hanterat rå kyckling.
10 goda recept med kyckling
1. KOREANSK BBQ-KYCKLING
Marinaden görs på gochugaru, sesamolja och japansk soja och den får sätta smak både före, under och efter grillning. Resultatet blir att kycklingen får en djupare smak, vilket gör den här rätten oförglömlig.
Recept på koreansk BBQ-kyckling>>
2. CHILI CON KYCKLING
Som chili con carne men med kyckling istället – enkelt! Kycklingen blir mör och god när den får småputtra med tomatkross och buljong.
Recept på chili con kyckling>>
3. CITRONKYCKLING PÅ PLÅT MED BLOMKÅL OCH KIKÄRTER
Laga hela middagen på en och samma plåt, du sparar både tid och disk! Låt kycklingen sköta sig själv i ugnen medan du sysslar med annat!
Recept på citronkyckling på plåt>>
4. SPAGHETTI MED KYCKLING och TOMAT
Kycklingfärs finns att köpa på i stort sett alla mataffärer och är ett gott alternativ till vanlig köttfärs.
Recept på spaghetti med kyckling, tomat och oliver>>
5. KYCKLING I CURRY
Värmande god kycklingcurry för hela familjen! Den här serveras med mango, sockerärtor och jordnötter – vilket blir en perfekt kombination av sött, krisp och salt!
Recept på kyckling i curry med mango och sockerärter>>
6. KYCKLINGQUESADILLAS
Quesadillas är din räddare i nöden! Fyll med det som finns i kylskåpet och vips så är middagen klar! Den här varianten blir extra matig med kyckling i och får god smak av pesto.
Recept på kycklingquesadillas>>
7. SESAMKYCKLING MED HARICOTS VERTS
Letar du efter en snabb middag med mycket smak så hittar du den här! Soja, chili och sesam ger varma, härliga smaker som passar otroligt bra ihop med en skål nykokat ris.
Recept på snabblagad sesamkyckling>>
8. one pot-KYCKLING MED POTATIS OCH OLIVER
Fantastiskt god mat för lata dagar där allt tillagas i en och samma panna. Lägg i, vänta och njut. Lättare och godare än så här blir det inte!
Recept på kyckling med potatis och oliver>>
9. KRISPIG KYCKLINGBURGARE
Tänk dig en klassisk caesarsallad men som en hamburgare istället – där kycklingen är frasigt friterad och smälter i munnen. Det låter inte dumt!
Recept på kycklingburgare caesar style>>
10. PANANGCURRY
Panangcurry är snart lika vanligt i de svenska hemmen som köttfärsås och spaghetti. Inte så konstigt kanske, den här smakrika grytan med kokosmjölk som bas är comfort food när det är som bäst!
Recept på panangcurry med kyckling>>
Och 10 gamla godingar!
1. Penne med marsalakyckling
4 personer
Tid: 20 minuter
Gör så här:
Skär 600 g kycklingfilé i små bitar och fräs i stekpanna med smör tills de får färg. Grovhacka 6 st salviablad och fräs tillsammans med kycklingen i ytterligare 3 minuter. Häll på 1 dl Marsalavin, 3 dl vispgrädde och 1 1/2 msk kalvfond. Smaka av med peppar och eventuellt lite salt. Sänk värmen och låt sjuda medan du kokar 400 g penne. Låt pastan rinna av och vänd ner den i såsen. Garnera med finhackad salvia och 2 msk finriven parmesan.
2. Örtpanerad kyckling
4 personer
Tid: 25 minuter
Gör så här:
Värm ugnen till 200°. Mixa 3 msk persilja, 2 tsk rosmarin och 2 tsk timjanblad i en matprocessor (eller hacka och mixa för hand). Tillsätt 75 g brödsmulor, mixa och krydda med salt och peppar. Bre 4 kycklingbröst med dijonsenap och rulla dem i örtpaneringen. Ugnsbaka i 15–20 minuter tills paneringen blivit gyllene och kycklingen genomlagad.
3. Parmesangratinerad kyckling
4 personer
Tid: 1 timme
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Smörj en ugnsform med smör eller olja, lägg i 600 g kycklingfilé. Blanda 1 pressad vitlöksklyfta, 200 g riven parmesan, 3 dl grädde och krydda med salt, peppar och chiliflagor. Täck kycklingen med blandningen och tillaga i ugnen i cirka 25 minuter, kontrollera att kycklingen är färdig. Strö 1 dl färsk hackad basilika över rätten och servera med ris.
4. Ugnsstekta kycklingfiléer med grönsaker och rotfrukter
4–6 personer
Tid: 50 minuter
Gör så här:
Smörj en stor ugnsfast form eller långpanna och lägg i 600 g kycklingfilé, kryddade med salt. Lägg i 1–2 skalade morötter i stavar, 1 röd paprika i bitar, 1 gul paprika i bitar, 1–2 skalade rödlökar i bitar, 1–2 palsternackor i stavar och 1–2 dl kärnfria gröna oliver. Ringla över 1/2 dl olivolja och krydda med flingsalt och 1 kruka klippt timjan. Tillaga i ugnen i cirka 40 minuter, rör om grönsakerna då och då. Tar de för mycket färg, lägg över folie. Servera med en kall yoghurtsås smaksatt med lime och honung.
5. Mozzarellafyllda och pancettarullade kycklingbröst
4 personer
Tid: 30 minuter
Gör så här:
Värm ugnen till 200°. Fyll 4 kycklingbröst med 125 g skivad mozzarella. Rulla sedan in varje kycklingbröst i 2 skivor pancetta eller bacon. Lägg kycklingarna i en ugnsform, ringla över 1msk olivolja och krydda med salt och peppar. Ugnsbaka i 15–20 minuter. Sätt ugnen på grill i några extra minuter om det behövs, för att pancettan ska bli krispig.
6. Kyckling alla cacciatora – på jägarens vis
4 personer
Tid: 55 minuter
Gör så här:
Stek 1 skivad gul lök och 2 skivade vitlöksklyftor tills de mjuknat. Tillsätt 400 g krossade tomater, 2 msk hackad rosmarin, 2 dl urkärnade och hackade kalamataoliver samt salt och peppar. Stek i 10–15 minuter. Sätt ugnen på 180°. Lägg kycklingen i en ugnsfast form och häll över såsen. Ugnsbaka i 15–20 minuter tills kycklingen är genomlagad. Servera med 1 dl hackade basilika och en grönsallad.
7. Kycklingspett med jordnötssås
4 personer
Tid: 45 minuter
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Skiva kycklingfiléerna tunt och trä på metallspett, gör dem gärna så små som möjligt. Lätt spetten på ett galler ovanpå en långpanna och grilla i ugnen 10 minuter på varje sida eller stek i stekpanna tills de är klara. Gör en jordnötssås genom att blanda 2 cm riven ingefära, 2 pressade vitlöksklyftor, 165 ml kokosmjölk och 5 msk jordnötssmör med crunch. Servera med jasminris.
8. Kycklingspett med parmesan och röd pestosås
2 personer
Tid: 30 minuter
Gör så här:
Skär 400 g kycklingfilé i tunna skivor. Vik dem dubbla och trä upp på metallspett. Smält 2 msk smör och bryn spetten runtom i cirka 10 minuter tills de är genomstekta. Salta och peppra. Strö över 1 dl nyriven riven parmesan och 1 näve hackade basilikablad. Servera med ugnsbakade potatisklyftor och en sås på 4 msk röd pesto utrört i 1 dl crème fraiche.
9. Kyckling satay
4 personer
Tid: 30 minuter
Gör så här:
Värm ugnen till 180°. Mixa en 3 cm stor bit ingefära, 1 urkärnad röd chili, 1 vitlöksklyfta, 2 msk soja, 4 msk jordnötssmör och en handfull korianderblad i en matberedare tills du fått en jämn sås (eller hacka och blanda för hand). Sprid sedan ut såsen över 4 kycklingbröst och strö över hackade jordnötter. Ugnsbaka i 15–20 min tills att kycklingen är genomlagad. Servera med ris och sweet chilisås.
10. Kyckling tandoori
4 personer
Tid: 20 minuter + marinering
Gör så här:
Blanda 2 tsk garam masala, 1 tsk gurkmeja, 3 cm riven ingefära, 2 hackade vitlöksklyftor, 2 1/2 dl naturell yoghurt och lite salt och peppar. Lägg 4 kycklingfiléer i marinaden och ställ på kylning i minst 1 timme, eller över natten.
Värm ugnen till 220°. Lägg kycklingen på ett ugnsgaller över en bakplåt och toppa med youghurtmarinaden. Ugnsbaka i 10 minuter, grilla sedan i 5 minuter extra tills kycklingen är genomlagad och fått en knaprig yta. Servera tillsammans med ris och mango chutney.
Relaterade recept:
10 enkla rätter med lax
10 snabba rätter på en burk tonfisk
10 saker att göra med en burk tomater
Av: Myles Williamson