12 krämiga röror till grillat
Tips! En god röra blir oftast bättre om den görs i tid och får stå och mogna i kylen en stund.
1. Guacamole med koriander
Mosa 3 avokador med 1/2 gul finhackad lök, 1 msk majonnäs, 1/2 dl gräddfil och saften från 1/2 lime. Rör ner 1/2 dl hackad koriander. Smaka av med salt. Till pulled pork på grillen eller en god köttbit. Eller varför inte toppa burgaren?
2. Fyllig kronärtskockscreme
Låt 150 g marinerade kronärtskockor rinna av, spara marinaden. Mixa med 1 pressad vitlöksklyfta, 1–2 msk av marinaden, 1/2 dl färsk basilika och 3 msk riven parmesan. Smaka av med salt och peppar. Extra gott till grillad lax.
3. Frisk lime- och honungsfraiche
Riv skalen av 2 ekologiska lime och pressa saften från 1. Rör ner i 2 dl crème fraiche tillsammans med 2 msk finhackad citronmeliss och 2 msk flytande honung. Smaka av med svartpeppar. Passar till precis allt!
4. Tokgod tapenade
Mixa 300 g svarta eller gröna oliver med saften från 1/2 citron, 1/2 dl olivolja, 3 sardellfiléer, 1 msk avrunnen kapris och 2 vitlöksklyftor. Smaka av med salt och peppar.
5. Västerbottensmajo
Mixa 2 rumstempererade äggulor med 2 msk vitvinsvinäger och 1 tsk dijonsenap i en matberedare. Fortsätt mixa ner 1 1/2 dl matolja i en fin stråle till en tjock majonnäs. Finriv 60 g västerbottensost och blanda ner. Smaka av med salt.
6. Dill- och romröra
Blanda 1 1/2 dl majonnäs, 1 dl crème fraiche med 2 msk finhackad rödlök, 2 msk finhackad dill och 3 msk rom. Smaka av med 1/2 tsk citronsaft och salt. Jättegott till fisk, men även grillade grönsaker.
7. Färskoströra med soltorkade tomater
Mixa 200 g färskost med bladen från 1 kruka basilika och 200 g burk soltorkade tomater – även oljan. Smaka av med salt och peppar. Utmärkt till biff, även gott som dipp till råa grönsaker före middagen.
8. Citronbönröra
Mixa 400 g avrunna sköljda vita bönor från burk med 1 riven vitlöksklyfta, 2 msk olivolja samt saft och rivet skal av 1/2 citron. Smaka av med salt och peppar. Servera med lite extra olivolja ringlad över. Till medelhavssmakande grill som lamm eller vita fiskar.
9. Fetaostcreme
Mixa 3 dl grekisk yoghurt med 200 g fetaost, 1 msk flytande honung, 1 msk olivolja och 1 msk hackade myntablad. Smaka av med peppar.
10. Bluecheeseröra
Mixa 2 dl crème fraiche med 1 1/2 dl majonnäs, 100 g ädelost och 1 pressad vitlöksklyfta. Smaka av med 1–2 msk rödvinsvinäger och 1 tsk strösocker.
11. Ajvarröra
Rör ihop 2 dl crème fraiche med 2 1/2 dl ajvar relish och 2 msk majonnäs. Smaka av med salt och peppar.
12. Krämig gorgonzolaröra
Rör samman 1 dl majonnäs med 2 dl crème fraiche i en skål. Tillsätt 1 msk pressad citronsaft, 1 tsk worcestershiresås och 1 pressad vitlöksklyfta. Smula ner 100 g gorgonzola och blanda försiktigt.