3 goda recept med pumpa – som minskar matsvinnet
Årets kusligaste högtid är här och skrämmande glada pumpor lyser upp i mörkret. Men något som är mer skrämmande än spöken och mönster är att vi slänger mer än en tredjedel av all mat som produceras globalt. Många glömmer att pumpan faktiskt är ätbar. Frukta inte – precis som många av oss drömmer även Too Good To Go om en planet utan matsvinn och därför har de tagit fram ett par goda recept som tar vara på något som ofta slängs när det vankas Halloween: pumpaköttet!
Recepten är vegetariska och kan enkelt göras veganska. Genom att ta vara på hela pumpan, kan vi tillsammans minska matsvinnet och skapa en mer hållbar Halloween.
Insidan räknas-soppa
Under Halloween används pumporna mestadels till prydnad, men det är synd att slänga bort köttet. Pumpans insida är nämligen både god och nyttig och gör sig otroligt väl i en värmande, snabblagad soppa med schalottenlök och grädde.
4 portioner
Tid: 30 minuter
Du behöver:
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
500 g skalad, urkärnad pumpa
Lite smör eller margarin
5 dl grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
2 1/2 dl matlagningsgrädde
Salt och peppar
1 citron
Gör så här:
- Skala och finhacka lök och vitlök. Skär pumpa i bitar.
- Fräs lök, vitlök och pumpa i matfettet i en kastrull på låg värme.
- Tillsätt buljong och låt det koka i ca 15 minuter. Mixa soppan slät med mixerstav, tillsätt grädden och koka upp.
- Smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft.
Ta vara på pumpan-bowl
Pumpan är en fantastisk grönsak som förtjänar mer uppmärksamhet än bara vid Halloween. Satsa på en en näringsrik och god smoothie bowl på pumpaköttet som blir över från karvningen, perfekt till frukost eller mellanmål.
2 portioner
Tid: 5 minuter
Du behöver:
100 ml animalisk eller vegetabilisk mjölk
1⁄2 kopp kokt (och svalnad) pumpa
1 banan, skivad (kan vara fryst eller rumstempererad)
1 urkärnad dadel
2 tsk pumpakrydda
1 tsk rå gurkmejarot
2-3 isbitar
Förslag på toppings:
Krämig jordnötssmör eller mandelsmör
Pumpafrön
Nötter eller frön
Bananskivor eller äppelskivor
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser i en mixer och mixa på hög hastighet tills det blir slätt. Häll upp i en skål.
- Ställ in skålen i frysen i 5-10 minuter. Detta kommer att skapa texturen och konsistensen av fryst yoghurt.
- Garnera med valfria toppings och njut!
Fluffiga pumpapannkakor
Pumpapannkakor är ett läckert alternativ till vanliga pannkakor. De görs med pumpapuré, som bidrar med naturlig sötma och näring. Lyxa till helgens långfrukost eller brunch med pannkakor med lägre klimatavtryck.
2 port
Tid: 40 minuter
Du behöver:
250 g pumpa (kokad, avsvalnad och mosad till puré)
2 ägg
4,5 dl vetemjöl
4,5 dl mjölk
1 msk socker
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1,5 tsk kanel
Förslag på topping:
Lönnsirap
Tillgänglig frukt eller bär
Gör så här:
- Skala och skär pumpan i små kuber
- Koka pumpakuberna i ca. 20 minuter
- Blanda ihop resterande ingredienser till en smidig smet. Tillsätt pumpan och mixa med en stavmixer till en slät smet
- Hetta upp en stekpanna med smör eller olja och stek pannkakorna i några minuter på vardera sida.
Too Good To Go arbetar för att inspirera och ge alla möjlighet att bekämpa matsvinn tillsammans. Läs mer om deras arbete och hur du kan minska ditt matsvinn här.
Recept och bilder: Too Good To Go