3 goda whiskydrinkar – med påskmust
Vem hade kunnat tro att påskmusten skulle bli ett spännande inslag i glasen 2024? Vad många inte vet är att det är busenkelt att koka ner påskmusten till en sockerlag, där den fina essensen av humle och malt får en helt ny karaktär som gifter sig fint med just whisky. Ett enkelt knep som tar påskfirandets drinkar till helt nya smakdimensioner.
– Den gamla trotjänaren påskmusten kokas snabbt till en sockerlag vars smak väcker minnen och förhöjer noterna i whiskyn. Här är tre riktigt goda drinkar att njuta av i påsk, som garanterat kommer att imponera på gästerna, säger Rasmus Borgström, Nordic Brand Manager på The Famous Grouse.
3 drinkar med påskmust
Sockerlag på påskmust
Du behöver:
1 l Påskmust (ej sockerfri)
Gör så här:
Häll i 1 liter påskmust i en kastrull. Koka på medeltemperatur tills musten har konsistensen av sirap (av 1 liter must blir det ca 1 dl sockerlag). Låt svalna.
Must Flip It
Den här drinken blir som ett litet kinderägg av krämighet i perfekt balanserad sötma, ihop med whiskyns mjuka kryddighet och honung och vanilj.
Du behöver:
4 cl The Famous Grouse
2 cl sockerlag av påskmust
1 helt ägg
Bitters efter smak
Riven muskot till garnering
Gör så här:
Mixa whisky, bitters, ett helt ägg och sockerlag i en isfylld shaker, häll upp i glaset. Garnera skumkronan med riven muskot. Njut!
Must Try
En generös kaffedrink på whisky kryddad med påsknostalgi. Toppa med grädde och bjud som avec!
Du behöver:
3 cl The Famous Grouse
2 cl kaffelikör (kan bytas mot en skvätt svart kallt kaffe med socker)
4 cl sockerlag av påskmust
Toppa med lättvispad grädde
Kaffebönor till garnering
Gör så här:
Vispa grädde lätt. Mixa whisky, likör och sockerlag i en shaker, häll upp i ett kallt glas. Toppa med grädde. Garnera med kaffebönor.
The Must Old Fashioned
För den som inte kan få nog av klassikern Old Fashioned finns det möjlighet att ge favoritdrinken en oväntad twist till påsk.
Du behöver:
5 cl The Famous Grouse
1,5 cl sockerlag av påskmust
Bitters efter smak
Apelsinzest till garnering
Gör så här:
Häll whisky, bitters och sockerlag i ett isfyllt glas, blanda varsamt med barsked. Garnera med apelsinzest.