Påskpyssel hemma hos kreatören Helena Lyth
Det är få människor som kan mäta sig med Helena Lyth när det gäller fantasi och kreativitet. Hon kan konsten att finna fina och finurliga användningsområden för de mest otippade saker. Som när hon en natt strax före jul satte sig upp spikrak och klarvaken i sängen:
– Pling! Jag hade plötsligt kommit på hur man gör de sötaste julgranar av sådana där trekantiga, portionsförpackade mjukostar, Skrattande kon, som man köper i livsmedelsaffärer. Med en salt pinne som fot och välsmakande gräslöksbarr blev ostgranarna perfekta tilltugg till glöggen.
Men det är med vårsolen, spirande grönska och påsken runt hörnet som en störtflod av inspiration och skaparlust infinner sig hos Helena.
– Påsken är verkligen en av årets höjdpunkter för mig – i synnerhet skärtorsdagen gör mig pirrig och glad. Så har det varit ända sen barnsben. Jag har alltid gått i gång på skärtorsdagens förväntningar inför resten av påskhelgen – roliga fester, äggjakt, smarrigt godis – och bäst av allt, på skärtorsdagen pluggar och jobbar man bara halvdag!
Och det kan ju vara bra om man är funtad som pyssliga Helena och behöver lite extra tid att påskpynta hem, trädgård och barn som ska förvandlas till påskkärringar.
– Ja, det är faktiskt på just skärtorsdagen – inte påskaftonen – som vi ska släppa ut våra påskkärringar och påskgubbar att knacka dörr! Enligt hednisk tro var det på skärtorsdagen som häxorna flög till Blåkulla för att dansa med djävulen, påpekar hon.
Redan före påsken – och skärtorsdagen – pryder mängder av flygfärdiga påskkärringar, dekorerade ägg och harar sina platser i den vackra funkisvillan i Bromma. Här bor Helena med maken Mårten och deras tre barn, Ruben, 13, Hedvig, 12 och Harry, 9 år.
Så färgar du ägg naturligt>>
Är de lika hängivna pysslare som du?
– Nja, pysslet brukar vara mitt bord, matlagningen är oftast Mårtens, och barnen står för ett livat och glatt umgänge både när vi är ensamma och när vi har bjudningar.
Och bjudningar är något som man har flera gånger i veckan i den här familjen.
– Vi är alla lika roade av att samla vänner och festa till det – även om det är en vanlig vardag gillar vi att ha folk runt oss. Det finns alltid plats för några till runt vårt middagsbord!
Men blir man inte sönderstressad av att både jobba heltid, som du och Mårten, och ha folk på besök flera kvällar i veckan?
– I vår familj prioriterar vi alltid att ha kul! Att laga mat, baka, pyssla och ha gäster hemma ger oss energi och avkoppling. Så det är mer terapi än stress för oss. Om vi inte hunnit klart i köket när gästerna kommer, brukar de tycka att det är kul att få hjälpa till. Jag har kommit på att deras hjälp i köket skapar mer dynamik vid en tillställning – fester blir sällan stela när man aktiverar gästerna. Hjälp i köket är ett av mina bästa knep för att besökare direkt ska känna sig hemma hos oss.
Hur får ni tiden att räcka till när det alltid är fullt hus där hemma?
– Jag bryr mig inte så mycket om exempelvis städning. Det är bara att dimma ner belysningen när gästerna kommer, då syns inte dammråttorna. Dessutom tror jag att de blir gladare av att jag har något gott att bjuda på än om det är glänsande rent på golvet. Stämningen är alltid viktigare än städningen.
Det kostar ju en hel del att omge sig med tjusig dekor, bjuda på fest och att äta gott. Har du några smarta budgetknep?
– Att äta gott och skapa en mysig feststämning behöver absolut inte kosta skjortan – man måste ju inte bjuda på oxfilé och exklusiva årgångsviner! konstaterar Helena. Gör en festpaj av rester i kylen, bjud på hemlagad soppa eller pizza som ni hjälps åt att baka och välja goda toppings till. Kom dessutom ihåg att en god och festlig måltid även handlar om ögongodis; duka fint, skapa din egen dekor, tänd levande ljus.
Det är sällan som du köper nytt och istället använder sådant som vi andra brukar slänga – hur kommer du på allt?
– Jag har utvecklat en lite märklig förmåga att se allt runt mig ur en massa olika perspektiv. Först ser man bara det självklara – en toarulle, en plastkasse från affären, en mjölk- eller gräddförpackning... Sen upptäcker man att plastkassarna kan klippas till och bli färggranna ”fjädrar” i påskriset. Och man ser att kaffefilter kan förvandlas till vackra körsbärsblommor som man också kan pynta påskriset med.
För att dela med sig av sina finurliga DIY-knep drömde Helena länge om att skriva en bok. Drömmen föddes när hon var mammaledig från sitt jobb som art director på en reklambyrå och längtade efter ett eget projekt som hon kunde ägna sig åt när det fanns tid över.
– Jag började skissa på en julbok, men det tog för mycket tid så jag valde att börja blogga istället. Jag kände att bloggandet verkligen var min grej – en uppslukande hobby som jag längtade till efter blöjbyten och nattning av barnen.
Efter ett tag tog Helena det avgörande steget och sa upp sig från jobbet för att istället satsa fullt ut på sin privata verksamhet som kreatör och influencer. Bloggen och Instagramkontot helenalyth.se växte. Helena dök upp i tv-rutan titt som tätt, var med i radio- och tidningsreportage. Hon fick uppdrag som föreläsare, stylist och blev hela Sveriges pysselproffs. På hösten 2021 blev hennes stora dröm till sist verklighet:
– Då släppte jag min första bok, Julprassel och decembermys. Och nu har min andra bok, Vardagsvackert & festfyrverkeri, just kommit med mat- och pysseltips för hela året. Att satsa på min egen verksamhet var ett av de bästa besluten som jag fattat i mitt liv. Jag känner mig så lyckligt lottad att få jobba heltid med det som jag älskar mest – att pyssla!
RECEPT PÅ HELENAS PÅSKkYSSAR – SUNNY SIDE UP>>
Pyssla smart!
Skapa hållbart
– Istället för att köpa färdiga dekorationer eller nytt pysselmaterial, använd sådant som du hittar i naturen eller som du redan har hemma. Det blir både billigare och mer klimatsmart än att köpa nytt.
Se saker med nya ögon
– Istället för att slänga saker, ställ dig själv frågan ”Vad kan jag använda den här till?” Med fantasi och kreativitet blir det roligare att skapa nytt och på kuppen får du ett vackrare, mer personligt hem.
Håll det enkelt och funktionellt
– Tänk alltid ut hur du kan förenkla när det gäller dukning och dekor. Ska ni ha fest ute? Använd gamla diskade glasflaskor att dricka ur som sedan körs direkt till återvinningen, då slipper du disken! Eller använd dem som vaser.
Vårvackert påskris
- Grönskande björkkvistar med små lysande musöron-löv ger en härlig vårkänsla och fin färgklick på påskbordet.
- For att fa fart pa riset skar du langa snitt i de kraftiga andarna pa bjork- kvistarna och staller dem i varmt vatten. Detta lurar grenarna att tro att det är var. Byt vatten varje dag sa slår de ut ännu snabbare.
- Tänk på att fjädrar i påskriset är en big no no, eftersom de kommer från fåglar som far illa av plockningen. Gör istället färggranna vippor av gamla plastkassar, klippta i kvadrater eller dekorera med hemmagjorda pappersblommor.
Helena Lyth
Ålder: 48 år.
Bor i: Funkisvilla i Bromma utanför Stockholm.
Familj: Maken Mårten, Ruben, 13, Hedvig, 12 och Harry, 9 år.
Gör: Arbetar som kreatör, influencer och författare.
Aktuell: Med boken Vardagsvackert & festfyrverkeri – kreativitet och smaker för hela året (Bonnier fakta).
Följ: @helenalyth.se
Recept och tips: Helena Lyth
Foto: Ulrika Pousette
Utdrag ur boken ”Vardagsvackert & festfyrverkeri”/Bonnier fakta