3 lyxiga recept med kantareller
Kantareller är i säsong främst från juli till oktober i Sverige. Den exakta tiden kan såklart variera beroende på väder och var i landet man letar. De små gula dyrgriparna växer gärna under lövträd som björk, ek och hassel och trivs extra bra i kalkrik jord. Men de går även att hitta i fuktig och mossig mark och längs stigar i mer öppna delar av skogen. Ha tålamod och gå försiktigt fram, det kommer vara värt det. Det är en alldeles speciell typ av lycka när man tillslut skymtar hatten på kantarell!
Kantarellknep
När du har lyckan att stöta på guld i skogen är det enkelt att frysa in dyrgriparna och spara dem till senare.
Gör så här:
- Rensa svampen och lägg den i en stor stekpanna på spisen.
- Förväll svampen på strax under medelvärme. När svampen vätskar sig kan du höja värmen tills allt kokat in. Låt den svalna.
- Lägg den avsvalnade svampen i en burk eller plastpåse och lägg in i frysen. Den kan förvaras i upp till ett år.
FESTLIG KANTARELLPAJ
Här använder vi både blåmögelosten roquefort och västerbottensost i pajfyllningen, det blir otrolig gott!
Recept: Kantarellpaj med två sorters ost>>
RÖSTI MED ROM OCH KANTARELLER
Rösti är en härlig potatisrätt som gör sig fint till förrätt eller lättare middagsrätt.
Recept: Lyxig rösti>>
FLÄSKFILÉ MED KANTARELLSÅS OCH ROTFRUKTER
Passa på att göra en god kantarellsås och servera till helstekt eller grillad fläskfilé och glöm absolut inte rödvinet!
Recept: Fläskfilé med kantarellsås>>