3 proffstips om champagne – bra saker att veta
1. PASSANDE GLAS
Vilket glas mår bubblor bra av? De höga smala glasen som man ofta serverar mousserande ur är egentligen inte optimala att dricka drycken ur:
– Kupan är lite för liten för att koncentrera doften till näsan. Då är faktiskt ett vitvinsglas bättre. Det blir en större yta som doftar och vi får en tydligare kupa till näsan. Lagrad champagne, som smakar mer, kan man dricka ur ännu större kupor för att få fram så mycket doft och smak som möjligt, berättar Maya Samuelsson.
2. RÄTT TEMPERATUR
– Man säger att champagne ska serveras mellan 6 och 8 grader. Jag tycker att det kan vara lite för kallt, säger Maya.
Prosecco, som har mycket doft, blommighet och är väldigt fruktdrivet, vill vi få upp syran i, så det går utmärkt att servera svalt.
– Champagne med sin doft av krämighet, nougat och nötter, tycker jag att man bör servera vid samma temperatur som för vanliga vina viner, alltså mellan 8 och 10 eller 10-12 grader.
3. LAGRA CHAMPAGNE
En annan sak som man kan påverka är lagringen. När man ska lagra viner är det viktigt att tänka på att vinerna ska ligga ner. Det ska även vara mörkt. De ska ligga stilla och det ska vara en jämn temperatur.
– Lägg hellre in vinerna i en garderob, än att ställa dem bredvid kylen, ugnen eller liknande i köket. Om du tänker på de sakerna, kan champagne lagras länge.
Champagne har en hög, skarp syra, vilket gör att vinet håller bra. Det finns dofter och aromer som blir väldigt härliga vid lagring, som nötter, smör, svamp och så vidare.
En vanlig standardchampagne kan du lagra hemma i tio år utan problem. En bättre vintage-champagne kan lagras mellan 30 och 50 år.
Foto: TT