Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Sommarmat Vintips till middagen

Dom Pérignon Révélations 2024: två nya champagner lanseras

27 aug, 2024
AvJenny Norberg
Dom Pérignon Révélations 2024: två nya champagner lanseras
Dom Pérignon Révélations 2024 tog i år plats i Barcelona. ELLE mat & vin var där för att ta del av en magisk happening och lanseringen av två nya champagner!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieostBrand logo
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieost

Trots att det är runt 130 personer inbjudna till den vackra trädgården tillhörande La Fábrica – Ricardo Bofills ikoniska kreation, en före detta cementfabrik i utkanten av Barcelona som i dag är omvandlad till arkitektskola – är det alldeles tyst. Vi står alla vid en liten piedestal med vinglas och ett par hörlurar på. Ingen säger något, bara väntar. Vi är här under Dom Pérignon Révelations 2024 som ska presentera champagnerna Dom Pérignon Vintage 2015 och Dom Pérignon Vintage 2006 Plénitude 2.

Annons
Dom Pérignons chef de cave Vincent Chaperon hälsar alla välkomna med en skål.
Dom Pérignons chef de cave Vincent Chaperon hälsar alla välkomna med en skål.

Så plötsligt marscherar en strid ström av servispersonal fram – även de i total tystnad – och häller upp champagnen i glasen. Klassisk musik spelas i lurarna och alla får smaka i sin egen takt, i sin egen lilla värld. Och det vi dricker – det är stjärnor. Det var i alla fall det som munken Dom Pierre Pérignon enligt myten utbrast när han provade sin ­champagne. Och i dag vilar champagnehuset på hans namn, legendariska arv och innovativa insatser för utvecklingen av champagneproduktion.

Annons

– Förmodligen var Dom Pierre Pérignon en ännu bättre vinmakare än vad någon av oss andra är i dag, konstaterar champagnehusets chef de cave, ­Vincent Chaperon och förklarar:

– Tänk vilka olika hjälpmedel vi har för produktionen i dag. Han hade ingenting! Bara sin känsla. Bara sina sinnen.

La Fábrica i utkanten av Barcelona är ett mästerverk – en ombyggd före detta cement­fabrik, numera arkitektskola.
La Fábrica i utkanten av Barcelona är ett mästerverk – en ombyggd före detta cement­fabrik, numera arkitektskola. HAROLD DE PUYMORIN

Och det är just den taktila känslan som Vincent Chaperon hela tiden återkommer till. Årets Révélations, den fjärde i ordningen, som förutom presentationen av årets nya champagner även uppmärksammar husets kreativa process, fokuserar i år på taktilitet.

Annons

Dom Pérignon är ett champagnehus som enbart gör vintagechampagner, det vill säga årgångschampagner som är gjorda på skörden från ett och samma år. Men vid fjolårets skörd kände Vincent direkt att druvorna inte höll måttet. Redan vid första provsmakningen vid skördetid.

– Grunden är ändå råmaterialet, druvorna. De måste vara bra, och de kan du inte ändra på.

Uppdukat för middag för 130 inbjudna gäster från hela världen.
Uppdukat för middag för 130 inbjudna gäster från hela världen. Harold de Puymorin

2023 var ett år av extremväder – både i form av grav torka och oerhörda skyfall, vilket gjorde att Vincent Chaperon där och då bestämde att inte göra någon champagne av druvorna från det året. Ett beslut och en process som resulterade i utställningen Pré-Assemblages 2023 som visades på Palau Martorell i Barcelona i juli, i samband med Révélations-eventet. Klimat­förändringarna ger alltså champagne­producenter, precis som många andra, stora utmaningar – men Vincent Chaperon anser att huset ändå står väl rustat.

Annons

– Vi kommer anpassa oss till och klara av klimatförändringarna, exempelvis genom att skörda druvorna på nätterna om dagarna är för varma eller genom att beskära vinstockarna annorlunda för att ge druvorna mer skugga, konstaterar han.

Menyn var signerad stjärn­kockarna Albert Adriá (till höger) och Niko Romito (i mitten) samt Vincent Chaperon själv (till vänster), Dom Pérignons chef de cave.
Menyn var signerad stjärn­kockarna Albert Adriá (till höger) och Niko Romito (i mitten) samt Vincent Chaperon själv (till vänster), Dom Pérignons chef de cave. Harold de Puymorin

Hur har din roll som chef de cave förändrats med åren med tanke på detta?

– På ett sätt inte alls. Min filosofi och uppdrag är i grunden fortfarande den­samma: att visa vägen och inspirera. Det är istället utmaningarna som förändras.

Annons

Hur ser du på framtiden för champagne i allmänhet?

– Väldigt positivt, även om vi förstås inte får bli för kaxiga. Champagne som region är i dag på en bra plats. Fram till 90-talet växte vi, men nu har vi istället gått från volym till värde.

En gemensam skål med vintagechampagne i glasen.
En gemensam skål med vintagechampagne i glasen.

Efter den första vinprovningen i träd­gården får vi stiga in i den stora salen där det är uppdukat för middag. En femrätters meny i tre akter signerad stjärnkockarna Albert Adriá, Niko Romito och Vincent Chaperon själv serveras – även den med samma kännetecken som de två aktuella champagnerna och temat på eventet: taktilitet. På scenen spelar franske pianisten Bertrand Chamayou. I glasen? Dom Pérignon Vintage 2015 och Dom Pérignon Vintage 2006 P2, förstås. Myten känns sannare än någonsin. Det vi har i glasen är stjärnor i flytande form.

Annons

Dom Pérignon Vintage 2015

Dom Pérignon Vintage 2015
HAROLD DE PUYMORIN

Sprungen ur ett år av exceptionella kontraster, har 2015 redan nu en omedelbar närvaro. Den är oehört taktil, vilket är Dom Pérignons kännetecken. Tätheten i vinet ger en tydlig auktoritär bas, vilken gradvis blir öppnas upp och blir bredare. 7428, 2 499 kr.

Annons

Dom Pérignon Vintage 2006 ­Plénitude 2

Dom Pérignon Vintage 2006 ­Plénitude 2
HAROLD DE PUYMORIN

Vid varje steg i sin utveckling bekräftar den här årgången att tid är en avgörande faktor för Dom Pérignon. Den har den utmärkande förmågan att bli mer förfinad med tiden, att bli mer exakt, att nå en högre evolution. Vinet presenterar samt balanserar generositeten från 2006 och ger den en ny känsla, både omfamnande och delikat.

Foto: Harold de Puymori

Annons