Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

4 saker du inte visste om champagne

06 sep, 2022
AvMaya Samuelsson
4 saker du inte visste om champagne
Från att ha varit rött och stilla till att bli vitt och bubbligt – Maya Samuelsson lär dig det du inte visste om champagne!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Mousserande vin – så väljer du rätt glasBrand logo
Mousserande vin – så väljer du rätt glas

Förr i tiden var drycken från Champagne ljus, röd, syrlig och stilla. Det var inte förrän sent på 1700-talet som det började göras mousserande viner.

Lagra champagne

Visste du att champagne är en av de drycker som tål att lagras längst? Kolsyran är en stor bidragande faktor till detta! Vad som nämligen får viner att åldras är framförallt syret som finns i luften som reagerar med vinet och får det att oxidera, vilket så småningom leder till en obalanserad smak av fallfrukt. Men eftersom champagneflaskan innehåller kolsyra och har ett högt tryck, håller den luften ute och släpper in minimal mängd syre som får kontakt med vinet. Därför mognar champagnen mycket långsammare än stilla viner.

Det är enligt lag endast mousserande vin från området Champagne i Frankrike som får kallas just champagne

Autolys, vadå?

Vi beskriver ofta den jästiga karaktären i champagne med att den har en autolytisk karaktär. Men vad är då detta? Jo, efter den andra jäsningen, som champagne måste genomgå på flaska, ska vinet lagras på sin jäsfällning. Efter ca 9 månader genomgår vinet något som kallas autolys. Jästcellernas membran spricker då de, enkelt förklarat, inte håller i miljön med alkohol och hög syra. När cellmembranet spricker kommer vinet att börja ta åt sig av jästsmaken, alltså få en autolytisk karaktär. Det är därför det finns lagringskrav på tiden på jäsfällning för dessa viner för att säkerställa att vinet ska ha påbörjat autolys och få den förväntade smaken.

Annons

Finns det rysk champagne?

Enligt EU-lagstiftningen är vinvärlden uppbyggd så att vi har skyddade och ursprungsbetecknade områden som gör typiska viner. Att alltså viner som Rioja, Champagne eller Barolo behöver göras på specifika sätt, på vissa utvalda tillåtna druvor och framförallt komma från enbart dessa områden om de ska få säljas med namnet på etiketten inom EU. Så ni kan förstå förskräckelsen hos de franska vinbönderna när Vladimir Putin i juli 2021 införde en ny lag som statuerar att enbart rysk “champagne”, som alltså inte produceras i området Champagne, ska få kallas champagne i Ryssland. De äkta champagne-producenterna måste nu benämna sina viner som sparkling wine istället om de vill sälja sina viner till den stora ryska marknaden.

Detta triggar bubblorna

Du har kanske lagt märke till att det vanligtvis kommer en stråle av bubblor från mitten av champagneglasets botten vilket skapar ett vackert flöde av bubblor upp till ytan. Det är nämligen så att kolsyra utlöses vid ojämnheter, och detta utnyttjar glastillverkarna och ser till att glaset inte är helt slätt längst ner i botten. Finns det alltså en repa i glaset, eller om det kanske har fastnat en bit smuts där, då kommer du så se en sträng av bubblor just från denna ojämnhet. Är glaset helt slätt inuti blir det alltså mindre kolsyresläpp.

ELLEs sommelier Maya Samuelsson har vunnit det franska champagnehuset Ruinarts tävling <i>Ruinart sommelier challenge.</i>
Maya Samuelsson har koll på champagne – hon har bland annat vunnit det franska champagnehuset Ruinarts tävling Ruinart sommelier challenge.

Pet nat – en nyhet?

Pet nat är numera trenddrycken nummer ett, men är egentligen inte alls något nytt påfund utan har funnits i flera hundra år och tillverkningsmetoden är den ursprungliga metoden för att göra mousserande vin. Det är alltså inte champagne, utan ett ofiltrerat mousserande vin som har fått jäsa klart på flaska och görs med en metod som kallas méthode ancestrale. Pet nat är en förkortning av pétillant naturel som betyder naturligt pärlande på franska.

Annons

Maya Samuelsson är ELLE mat & vins dryckesexpert, utbildad sommelier och delägare i familjeföretaget Vinkällan dryckes­utbildningar. Följ henne på @maya_samuelsson och mayasamuelsson.elle.se.

Foto: Lina Eidenberg Adamo mfl

Annons