6 sätt att göra din veganska soppa härligt krämig
Att göra soppa är ett perfekt sätt att få i sig rejält med grönsaker, för alla. Det är också enkelt att ersätta grädden med ett veganskt alternativ. Om du vill göra det busenkelt för dig så går det såklart att ersätta rakt av med veganska alternativ till grädde, idag finns det många bra alternativ i mataffären. Men det finns andra sätt att få sin soppa både vegansk och krämig – utan att behöva reda med mjöl.
6 sätt att laga fylligt krämiga veganska soppor
1. Kokosmjölk eller kokosgrädde
En söt och mjuk smak som inte bara gör soppan krämig utan också bidrar till att mildra kryddstarka smaker, som från chili. Passar perfekt till asiatiska soppor med citrongräs, chili och koriander.
2. Nötsmör
Det behövs inte så mycket nötsmör, som smör av mandel, jordnöt eller hasselnöt, för att soppan ska bli både len och krämig. Nötsmör kan du tillsätta till nästan vilken soppa som helt, men kryddstarka smaker går extra bra ihop med nötternas milda karaktär.
3. Avokado
Liksom i smoothies är avokado ett smidigt sätt att få till en krämig och fyllig konsistens. Avokado gör sig bäst i kalla soppor tillsammans med något som kan svara upp mot den krämiga texturen, som något syrligt. En grön ärtsoppa smaksatt med lime, till exempel.
4. Potatis eller blomkål
En härligt matig potatissoppa är alltid gott, men potatis är så neutralt i sin smak att det går bra att köra ner några kokade och mosade potatisar i nästan vilken soppa som helst, för att få den där krämiga känslan. Samma sak med blomkål. Kör blomkålen i mixern tills det bara är smulor kvar och tillsätt det när soppan bara har några minuter kvar att koka. Smulor kräver inte lång koktid.
5. Bönor
Koka bönor och mixa dem med en handmixer. Rör ner i soppan och vips är den betydligt fylligare än tidigare. Många bönor har, liksom potatis och blomkål, neutral smak och funkar bra i många olika soppor.
6. Mixa halva soppan
Testa att mixa grönsaks- eller rotfruktssoppan. Om du inte vill ha en helt slät soppa, så mixa några deciliter av den, för att fylla ut mellanrummen mellan bitarna. Det enklaste sättet är att köra ner en mixerstav i kastrullen på slutet av koktiden och mixa runt lite tills så mycket du vill ska vara mixat är det.
Foto: TT