8 smältande kryddsmör till grillat
Tips! Se till att smöret är rumstempererat innan du börjar arbeta med det. Det är gott att ha något knaprigt i smöret, som till exempel nötter eller flingsalt. Låt smöret vila i minst 30 minuter så att alla smaker hinna sätta sig.
1. Örtigt vitlöks- och basilikasmör
Pressa 1 stor vitlöksklyfta och mixa tillsammans med 2 dl hackad basilika och 1 tsk gräsig extra vergine olivolja. Mixa ner 150 g rumstempererat smör, smaka av med flingsalt och svartpeppar. Forma till en rulle, linda in i bakplåtspapper och förvara i kylen till servering. Passar till det mesta, en riktig klassiker som aldrig blir fel till en grillbuffé.
2. Crunchigt hasselnötssmör
Rosta 1 dl hasselnötter i torr stekpanna. Låt svalna och hacka upp. Vispa 150 g rumstempererat smör med elvisp, cirka 1 minut. Smaka av med flingsalt. Rör ner nöthacket i smöret. Forma till en rulle, linda in i bakplåtspapper och förvara i kylen till servering. Passar till grillade grönsaker, vit fisk och kyckling.
3. Lyxigt svamp- och tryffelsmör
Lägg 1 dl torkad svamp i blöt, valfria sorter, till exempel kantarell och karljohan. Stek 1 dl finhackad schalottenlök genomskinlig i smör i stekpanna. Låt svampen rinna av och hacka i bitar. Låt den avrunna hackade svampen steka med på slutet. Rör ner i 150 g rumstempererat smör tillsammans med 1 tsk tryffelolja. Smaka av med flingsalt och svartpeppar. Forma till en rulle, linda in i bakplåtspapper och förvara i kylen till servering. Passar till fläskkött och kyckling, men blir också jättegott på en högrevsburgare.
4. Fruktigt hallon- och rosépepparsmör
Blanda 100 g rumstempererat smör med 1/2 dl mosade hallon, 2 tsk krossad rosépeppar, 1 msk råsocker och 1 krm vitpeppar. Forma till en rulle, linda in i bakplåtspapper och förvara i kylen till servering. Passar bäst till biff i alla former, men en liten klick på grillad sockerkaka kan också vara en hit.
5. Fylligt rödvinssmör
Fräs 1/2 dl finhackad schalottenlök genomskinlig. Häll på 2 msk rött vin och koka in i löken. Låt svalna och rör ner i 150 g rumstempererat smör. Smaka av med svartpeppar. Forma till en rulle, linda in i bakplåtspapper och förvara i kylen till servering. Passar till kött, men även matig fisk och skaldjur. Också gott till grillad svamp, som en matig portobellohatt.
6. Salt kapris- och sardellsmör
Mixa 15 g sardellfiléer och 20 g avrunnen kapris i en mixer eller med mixerstav till en slät smet. Mixa ner 100 g rumstempererat smör. Rör ner 1/2 msk finhackad bladpersilja. Forma till en rulle, linda in i bakplåtspapper och förvara i kylen till servering. Sardellerna tillför härlig sälta och kaprisen ett saltsyrligt sting. Supergott till tonfisk, kött och kyckling.
7. Kryddigt chorizosmör
Snitta upp 80 g rå chorizokorv och stek innehållet i smör i stekpanna. Finfördela och låt svalna. Lägg sedan i mixer tillsammans med 1 tsk pressad citron och 100 g rumstempererat smör och mixa. Smaka av med salt. Att krydda med en matig korv är ett riktigt kocktrick, lika gott i en hamburgerfärs som i ett smältande smör. Utmärkt till torsk eller en härlig biff.
8. Friskt citrussmör
Vispa 100 g smör med saften och rivet skal från 1/2 citron samt 1/2 apelsin. Smaka av med salt. Forma till en rulle, linda in i bakplåtspapper och förvara i kylen till servering. Passar all form av fisk och skaldjur, men även gröna grönsaker och kyckling.