Grön skördesoppa med örtbröd
12 jul, 2022
AvLouisa Lorang
Vår gröna sköna skördesoppa är gjord på färsk spenat, grädde och sparrisbroccoli. Givetvis med ett lyxigt örtbröd till.
Annons
Grön skördesoppa med örtbröd
Elegant, lyxig soppa med grädde och färsk spenat.
4 portioner
Annons
Du behöver:
1 vitlöksklyfta
½ gul lök
1 stor potatis, gärna bakpotatis
½ broccoli
½ färsk röd chili
6 dl grönsaks- eller kycklingbuljong
40 g färsk babyspenat
½ dl vispgrädde
Salt och peppar
½ citron
Garnering:
100 g sparrisbroccoli
1 dl färsk babyspenat
½ färsk röd chili
Salt och peppar
Örtbröd:
1 knippa bredbladig persilja
½ knippa färsk basilika
2 vitlöksklyftor
½ dl olivolja
Salt och peppar
1 bröd, tex baguette
Gör så här:
- Skala eller skölj alla grönsaker och potatis. Skär vitlök, lök och potatis i tärningar. Dela broccolin i buketter, hacka stocken. Hacka chilin fint.
- Fräs lök och vitlök mjuk i en panna med olja. Tillsätt potatis och broccolistock, häll i buljong och koka under lock i 15 minuter. Lägg i broccolibuketterna och koka i ytterligare 10 minuter.
- Tillsätt spenat, grädde och lite chili. Låt soppan koka i 3 minuter. Mixa till en jämn konsistens med stavmixer direkt i grytan. Smaka av med salt, peppar, citronsaft och eventuellt mer chili. Håll soppan varm.
- Skär sparrisbroccolin i bitar och fräs i lite olja 2–3 minuter. Tillsätt spenat och finhackad chili och stek i ytterligare 1 minut, tills spenaten precis börjar ”falla ihop”. Krydda med salt och peppar.
- Sätt ugnen på 200°. Hacka persilja och basilika fint. Rör ihop örterna med pressad vitlök, olja, salt och peppar i en skål.
- Skiva brödet, men låt det hålla ihop i botten. Pensla brödet med örtoljan (även mellan skivorna). Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper, och grädda i ugnen i 10–15 minuter, tills det är knaprigt och genomvarmt.
- Toppa soppan med lättstekt sparrisbroccoli och servera varmt örtbröd till.
Foto: Columbus Leth
Annons