Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Grön skördesoppa med örtbröd

12 jul, 2022
AvLouisa Lorang
Recept på grön skördesoppa med örtbröd
Vår gröna sköna skördesoppa är gjord på färsk spenat, grädde och sparrisbroccoli. Givetvis med ett lyxigt örtbröd till.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Cookalong med Frida Lund: Så lagar du en enkel vardagspastaBrand logo
Cookalong med Frida Lund: Så lagar du en enkel vardagspasta

Grön skördesoppa med örtbröd

Elegant, lyxig soppa med grädde och färsk spenat.

Lättlagad grön skördesoppa med örtbröd

4 portioner

Annons

Du behöver:

1 vitlöksklyfta
½ gul lök
1 stor potatis, gärna bakpotatis
½ broccoli
½ färsk röd chili
6 dl grönsaks- eller kycklingbuljong
40 g färsk babyspenat
½ dl vispgrädde
Salt och peppar
½ citron

Garnering:

100 g sparrisbroccoli
1 dl färsk babyspenat
½ färsk röd chili
Salt och peppar

Örtbröd:

1 knippa bredbladig persilja
½ knippa färsk basilika
2 vitlöksklyftor
½ dl olivolja
Salt och peppar
1 bröd, tex baguette

Gör så här:

  1. Skala eller skölj alla grönsaker och potatis. Skär vitlök, lök och potatis i tärningar. Dela broccolin i buketter, hacka stocken. Hacka chilin fint.
  2. Fräs lök och vitlök mjuk i en panna med olja. Tillsätt potatis och broccolistock, häll i buljong och koka under lock i 15 minuter. Lägg i broccolibuketterna och koka i ytterligare 10 minuter.
  3. Tillsätt spenat, grädde och lite chili. Låt soppan koka i 3 minuter. Mixa till en jämn konsistens med stavmixer direkt i grytan. Smaka av med salt, peppar, citronsaft och eventuellt mer chili. Håll soppan varm.
  4. Skär sparrisbroccolin i bitar och fräs i lite olja 2–3 minuter. Tillsätt spenat och finhackad chili och stek i ytterligare 1 minut, tills spenaten precis börjar ”falla ihop”. Krydda med salt och peppar.
  5. Sätt ugnen på 200°. Hacka persilja och basilika fint. Rör ihop örterna med pressad vitlök, olja, salt och peppar i en skål.
  6. Skiva brödet, men låt det hålla ihop i botten. Pensla brödet med örtoljan (även mellan skivorna). Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper, och grädda i ugnen i 10–15 minuter, tills det är knaprigt och genomvarmt.
  7. Toppa soppan med lättstekt sparrisbroccoli och servera varmt örtbröd till.

Foto: Columbus Leth

Annons