Allt om sake – dryckescoachen Maya Samuelsson förklarar
Sake fungerar väldigt bra till asiatisk mat, en mattrend som ständigt växer i Sverige. Men visste du att den är utmärkt även i vårt nordiska kök? Sake till vit fisk, skaldjur, svamp och till och med till sill är oslagbara kombinationer. Så om du endast testat sake någon gång och du inte blev överförtjust, finns det fortfarande hopp och många fler dörrar att öppna.
Hur uttalas sake?
Ytterst stor förvirring råder kring uttalet. När drycken kom till USA fungerade inte stavningen SAKE med tanke på uttryck som ”For heaven’s sake”. Amerikanerna löste problemet genom att sätta en accent på e och ordet saké var fött. Det korrekta uttalet är dock ”sacke”.
Kommer sake från Japan?
Ja, sake härstammar från Japan men inte från ursprungsbetecknat område, som till exempel Champagne. Sake får framställas var som helst i världen och den mest producerade kommer faktiskt från USA. Dock är japan den absolut största marknaden med flest producenter och de högsta kvalitéerna kommer härifrån.
Är sake ett brännvin?
Nej sake är ingen sprit. Den är faktiskt inte starkare än mellan 15-18 volymprocent, inte mycket starkare än ett vanligt vin. Processen att framställa sake är dock väldigt unik och kan mest liknas vid ölbryggning, även om den fortfarande skiljer sig mycket från den också.
Hur produceras sake?
Det är enormt svår och komplicerad process som tar dagar att förklara i detalj men en av delarna handlar om att polera riset som alltid är råvaran i sake. I kärnan av riset hittar vi den högsta kvalitén som skapar den renaste saken. Ju mer av risets yttre lager du polerar bort, detso dyrare och elegantare blir drycken.
Finns det olika stilar?
Det finns mängder av stilar! Allt från eleganta Dai Ginjo, vilken kräver det mest polerade riset, till mer smakrik och lagrad Koshu. Kijoshu är en sake med sötma, med smak av nötter och kanderad frukt. Det finns också sparkling sake. Massor att upptäcka med andra ord!
Hur serverar jag sake?
Du kan välja att servera den varm eller kall. Det traditionella sättet är att servera den varm i små koppar men förr var heller inte saken av lika hög kvalitet som idag. De mest eleganta stilarna serveras idag svala så som viner och avnjuts ofta i vinglas. Men beroende på typ av sake, vilken mat den serveras till och vilket väder som råder, kan det variera.
Mayas tips på sake i tre olika stilar
1. Nigori
Filtrerad sake och mjölkig i stilen. Passar till väldigt bra till mat med kryddig hetta.
Akita Fuji Nigori (168) 300 ml, 89 kr.
2. Junmai Daiginjo
Den mest eleganta stilen som enligt lagstiftning kräver det mest polerade riset. Servera gärna till sashimi och sushi.
Keigetsu Gin-No-Yume Junmai Daiginjo 40 Sake (52091) 369 kr.
3. Junmai Ginjo
Också en mycket polerad sake, om än inte fullt så polerad som Daiginjo, men den går i samma stil. Den här är enormt prisvärd och finns i fasta sortimentet.
Matsumi Karakuchi Ki-ippon (150) 300 ml, 98 kr.
Foto: Pernille Enoch