Bakade ägg med lax och spenat
08 mar, 2025
Bakade ägg med lax och spenat är en rätt som passar in lite överallt, den är lika välkommen på buffébordet som på brunchen eller helgfrukosten.
Annons
Bakade ägg med lax och spenat
Underbar varmrätt att ställa fram på buffébordet.
4 personer
Annons
Tid: 25 minuter
Du behöver:
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
250 g färsk spenat
Salt
4 ägg
200 g rökt lax
Chiliströssel:
2 tsk fänkålsfrön
1 tsk dillfrön
2 msk osaltade pistagenötter utan skal
1 tsk torkade chiliflakes
1 tsk flingsalt
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 180°. Skala och skär vitlöken i tunna skivor och rosta den lätt i olivolja i en panna utan att den tar färg. Häll spenaten i pannan och låt dem falla ihop. Smaka av med salt och låt rinna av.
- Fördela spenaten i 4 ugnsfasta portionsskålar. Knäck äggen, ett i taget, dela dem i vitor och gulor. Häll vitorna i botten av skålarna och sätt in dem i ugnen i 2–3 minuter, tills vitan nästan stelnat. Ta ut ur ugnen och lägg äggulorna ovanpå. Grädda i ytterligare 1–2 minuter så att vitorna blir helt fasta och gulorna är krämiga.
- Chiliströssel: Rosta fänkålsfrön och dillfrön lätt i en torr, het panna, ca 1 minut. Låt dem svalna lite och krossa dem grovt i en mortel. Hacka pistagenötter och blanda med fänkålsfrön, dillfrön, chiliflakes och salt.
- Lägg laxen ovanpå spenaten och äggen, strö över chiliströssel och servera.
Foto: Rikke Westesten
Annons