Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Bánh xèo – vietnamesiska crêpes med kyckling och räkor

16 jan, 2025
AvLouisa Lorang
Recept på bánh xèo – vietnamesiska crêpes med kyckling och räkor
Foto Lene Samsø
Bánh xèo är Vietnams svar på frasiga crêpes som fylls med olika godsaker. Vi valde en blandning av kyckling och räkor med en frisk limedressing.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Ännu bättre med Markiz #3 - Pannkakor med tonfiskröraBrand logo
Ännu bättre med Markiz #3 - Pannkakor med tonfiskröra

Bánh xèo med kyckling och räkor

De gyllene pannkakorna, som får färg av gurkmeja, är en klassiker i det vietnamesiska köket.

Annons

8 portioner

Tid: 40 minuter

Du behöver:

Crêpes:

125 g (1 ½ dl) rismjöl
75 g (1 ¼ dl) vetemjöl
2 tsk mald gurkmeja
2 ägg
3 dl kokosmjölk
3 dl kolsyrat vatten
Salt
Smakneutral olja till stekning

Fyllning:

2 kycklingbröstfiléer
200 g skalade stora räkor
1 gul lök
Salt
½ frisésalladshuvud
2 nävar bönskott el andra groddar
2 röda chilifrukter, t ex bird’s eye
2 limefrukter
1 knippe färsk koriander

Limedressing:

2 msk iskallt vatten
1 msk strösocker
2 msk färskpressad limesaft
2 msk fisksås
3 röda chilifrukter

Gör så här:

  1. Crêpes: Blanda ris- och vetemjöl med gurkmeja i en stor skål. Vispa ihop ägg, kokosmjölk och kolsyrat vatten i en annan skål och rör ner i mjölblandningen så att det blir en jämn smet. Salta och låt stå och svälla i 10 minuter.
  2. Stek 8–12 små, tunna pannkakor i lite olja. Håll dem varma mellan två tallrikar.
  3. Fyllning: Skär kycklingfiléerna i små tärningar. Grovhacka räkorna. Skala löken och skär i små klyftor. Stek lök och kycklingtärningar i lite olja i en stor panna tills kycklingen är genomstekt. Tillsätt räkorna och stek 1 minut till, salta.
  4. Skölj salladen och plocka isär salladsbladen. Skölj bönskotten och finhacka chilin. Skär limefrukterna i klyftor. Skölj och plocka koriandern.
  5. Limedressing: Rör ihop vattnet med socker, limesaft och fisksås. Fnhacka chilin och blanda ner i limedressingen.
  6. Servera pannkakorna med sallad, kyckling- och räkfyllning, bönskott, chili och koriander. Droppa över lite limedressing. Servera resten av limedressingen vid sidan om.

Foto: Lene Samsø

Annons