Bánh xèo – vietnamesiska crêpes med kyckling och räkor
16 jan, 2025
AvLouisa Lorang
Bánh xèo är Vietnams svar på frasiga crêpes som fylls med olika godsaker. Vi valde en blandning av kyckling och räkor med en frisk limedressing.
Annons
Bánh xèo med kyckling och räkor
De gyllene pannkakorna, som får färg av gurkmeja, är en klassiker i det vietnamesiska köket.
Annons
8 portioner
Tid: 40 minuter
Du behöver:
Crêpes:
125 g (1 ½ dl) rismjöl
75 g (1 ¼ dl) vetemjöl
2 tsk mald gurkmeja
2 ägg
3 dl kokosmjölk
3 dl kolsyrat vatten
Salt
Smakneutral olja till stekning
Fyllning:
2 kycklingbröstfiléer
200 g skalade stora räkor
1 gul lök
Salt
½ frisésalladshuvud
2 nävar bönskott el andra groddar
2 röda chilifrukter, t ex bird’s eye
2 limefrukter
1 knippe färsk koriander
Limedressing:
2 msk iskallt vatten
1 msk strösocker
2 msk färskpressad limesaft
2 msk fisksås
3 röda chilifrukter
Gör så här:
- Crêpes: Blanda ris- och vetemjöl med gurkmeja i en stor skål. Vispa ihop ägg, kokosmjölk och kolsyrat vatten i en annan skål och rör ner i mjölblandningen så att det blir en jämn smet. Salta och låt stå och svälla i 10 minuter.
- Stek 8–12 små, tunna pannkakor i lite olja. Håll dem varma mellan två tallrikar.
- Fyllning: Skär kycklingfiléerna i små tärningar. Grovhacka räkorna. Skala löken och skär i små klyftor. Stek lök och kycklingtärningar i lite olja i en stor panna tills kycklingen är genomstekt. Tillsätt räkorna och stek 1 minut till, salta.
- Skölj salladen och plocka isär salladsbladen. Skölj bönskotten och finhacka chilin. Skär limefrukterna i klyftor. Skölj och plocka koriandern.
- Limedressing: Rör ihop vattnet med socker, limesaft och fisksås. Fnhacka chilin och blanda ner i limedressingen.
- Servera pannkakorna med sallad, kyckling- och räkfyllning, bönskott, chili och koriander. Droppa över lite limedressing. Servera resten av limedressingen vid sidan om.
Foto: Lene Samsø
Annons