Champagne-pannacotta med frysta björnbär
09 dec, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Len pannacotta med en festlig champagnegelé toppas med frysta björnbär får vilken kväll som helst att kännas extra lyxig.
Annons
Champagne-pannacotta med frysta björnbär
Den krämiga desserten har fått en festlig touch med syrlig champagnegelé på toppen.
Annons
4 portioner
Tid: 30 minuter + tid i kylen
Du behöver:
3 gelatinblad
1 vaniljstång
½ obesprutad citron, skal och saft
75 g (¾ dl) strösocker
4 dl vispgrädde
Champagnegelé:
4 gelatinblad
2 dl champagne (el annat mousserande vin)
50 g (½ dl) strösocker
Till servering:
8 frysta björnbär
Gör så här:
- Blötlägg 3 gelatinblad i kallt vatten i 10 minuter.
- Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Finriv citronskalet. Lägg vaniljfrön, stång, citronskal och 1 msk pressad citronsaft i en kastrull tillsammans med socker och grädde. Värm blandningen långsamt och rör om så att sockret löses upp. När det börjar koka, ta kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma gräddblandningen. Låt blandningen svalna i 5 minuter och rör om igen. Fördela blandningen i 4 glas. Ställ in pannacottan i kylen i minst 4 timmar.
- Champagnegelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Värm upp champagnen och sockret i en kastrull tills sockret har löst sig – det ska inte koka. Ta kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma champagneblandningen. Låt den svalna 5–10 minuter tills den är ljummen men fortfarande flytande. Häll champagnegelén försiktigt över de kalla pannacottorna och ställ in i kylskåpet i minst 3 timmar.
- Servering: Lägg 1–2 frysta björnbär på varje dessert precis före serveringen.
Foto: Columbus Leth
Annons