Champinjonsoppa med purjo och chili
27 aug, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
AvPernille Skjødt
Med en liten skvätt vitt vin och en nypa chili blir något så enkelt som champinjonsoppan extra lyxig!
Annons
Champinjonsoppa med purjo och chili
Lyxa till vardagen med en krämig soppa med grädde och en skvätt vin i.
Annons
4 portioner
Du behöver:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
500 g champinjoner
1 msk olivolja till stekning
1 dl vitt vin
7 dl grönsaks- el hönsbuljong
1 ½ dl vispgrädde
Salt och peppar
1 tsk citronsaft
Topping:
2 purjolökar
1 vitlöksklyfta
1 knippe bredbladig persilja
1 tsk torkade chili flakes
2 msk olivolja
Salt och peppar
Bröd
Gör så här:
- Skala och hacka lök och vitlök. Rensa och skiva champinjonerna.
- Stek lök, vitlök och champinjoner i olja i en kastrull i 3–4 minuter. Tillsätt vitt vin och låt det småkoka i några minuter. Häll i buljongen och grädden i kastrullen och låt koka i 10–12 minuter.
- Mixa soppan jämn med en stavmixer direkt i kastrullen. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
- Topping: Rensa purjon och skär den i ringar. Finhacka vitlöken. Skölj och hacka persiljan. Stek purjolöksringarna i olja i en stekpanna i 3–4 minuter tills de är mjuka. Tillsätt vitlök, persilja och chili, salta och peppra. Häll toppingen i en liten skål.
- Servera champinjonsoppan i djupa tallrikar, strö över toppingen och servera med bröd.
Foto: Columbus Leth
Annons