Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Champinjon­soppa med purjo och chili

27 aug, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
AvPernille Skjødt
Recept på champinjonsoppa med purjo och chili
columbus leth
Med en liten skvätt vitt vin och en nypa chili blir något så enkelt som champinjonsoppan extra lyxig!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieostBrand logo
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieost

Champinjon­soppa med purjo och chili

Lyxa till vardagen med en krämig soppa med grädde och en skvätt vin i.

Lyxlagad champinjonsoppa med purjo och chili
columbus leth
Annons

4 portioner

Du behöver:

2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
500 g champinjoner
1 msk olivolja till stekning
1 dl vitt vin
7 dl grönsaks- el hönsbuljong
1 ½ dl vispgrädde
Salt och peppar
1 tsk citronsaft

Topping:

2 purjolökar
1 vitlöksklyfta
1 knippe bredbladig persilja
1 tsk torkade chili flakes
2 msk olivolja
Salt och peppar
Bröd

Gör så här:

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Rensa och skiva champinjonerna.
  2. Stek lök, vitlök och champinjoner i olja i en kastrull i 3–4 minuter. Tillsätt vitt vin och låt det småkoka i några minuter. Häll i buljongen och grädden i kastrullen och låt koka i 10–12 minuter.
  3. Mixa soppan jämn med en stavmixer direkt i kastrullen. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  4. Topping: Rensa purjon och skär den i ringar. Finhacka vitlöken. Skölj och hacka persiljan. Stek purjolöksringarna i olja i en stekpanna i 3–4 minuter tills de är mjuka. Tillsätt vitlök, persilja och chili, salta och peppra. Häll toppingen i en liten skål.
  5. Servera champinjonsoppan i djupa tallrikar, strö över toppingen och servera med bröd.

Foto: Columbus Leth

Annons