Chokladkaka med chokladkräm – formad som en 1:a
Chokladkaka med chokladkräm – formad som en 1:a
För att göra siffrorna 1, 4 och 7 behöver du bara en rektangulär bakform. Här gör vi siffran 1 – i sex enkla steg.
10 portioner
Tid: 1 timme
Du behöver:
Chokladkaka:
150 g mörk choklad
300 g smör
4 ägg
340 g (4 ½ dl) ljust rörsocker
1 tsk vaniljsocker
250 g (4 ¼ dl) vetemjöl
30 g (¾ dl) kakao
½ tsk salt
Chokladkräm:
2 gelatinblad
100 g mjölkchoklad
30 g mörk choklad
4 dl vispgrädde
Dekoration:
125 g björnbär
125 g blåbär
10 Toffifee-godis
8 g Dumlekolor
1 liten chokladkaka, t ex Kitkat
Ev ätbart glitterpulver
Steg 1
Chokladkaka: Sätt ugnen på 175°. Klä en rektangulär form, 33 x 23 cm med bakplåtspapper. Hacka chokladen grovt och smält den på låg värme tillsammans med smöret. Vispa ägg, socker och vaniljsocker luftigt i en skål med elvisp. Blanda försiktigt ner den smälta choklad- och smörblandningen i äggsmeten. Blanda mjöl, kakao och salt och rör ner det i smeten tills den är jämn. Häll smeten i formen och grädda kakan i 25 minuter. Låt den svalna på ett galler och ställ in den i kylen över natten.
Steg 2
Chokladkräm: Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten i 10 minuter. Finhacka båda chokladsorterna och smält dem tillsammans i en skål över vattenbad. Värm grädden till kokpunkten. Häll den över den smälta chokladen i en tunn stråle och rör om tills choklad och grädde smält samman. Krama ur vattnet från gelatinet och rör ner i den varma chokladgrädden. Häll chokladkrämen i en skål, täck med plastfolie och låt stå i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten.
Steg 3
Utskärning: Ta ut kakan ur formen och skär bort kanterna runtom. Skär kakan i 3 lika breda lodräta bitar.
Steg 4
Skär en av bitarna diagonalt på mitten.
Steg 5
Montera kakbitarna genom att lägga en bit lodrätt, en bit vågrätt i botten och den diagonala biten högst upp till vänster.
Steg 6
Dekoration: Vispa chokladkrämen luftig med elvisp. Vänd eventuellt några av bären i glitterpulver. Dekorera kakan med spritsade toppar av chokladkräm, bär och chokladgodis.
Foto: Betina Hastoft