Citron- och örtkyckling i gryta
27 mar, 2025
Otroligt god och lättlagad citron- och örtkyckling i gryta med potatis och persilja. Magiskt recept av Catarina König.
Annons
Citron- och örtkyckling i gryta
Servera kycklingen trancherad till en god sallad med en syrlig vinägrett på.
Annons
4 portioner
Tid: 1,5 timme
Du behöver:
1 hel kyckling
1 tsk salt
Nymalen svartpeppar
½ tsk vitlökspulver
½ tsk paprikapulver
½ citron
7–8 kvistar färsk rosmarin
6 stora vitlöksklyftor
2 dl vatten
1 ½ msk kycklingfond
½ dl vitt vin
Ca 16 små delikatess-potatisar
½ dl bladpersilja
3 dl vispgrädde
1 tsk torkad dragon
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200º. Torka av kycklingen, salta, peppra och krydda den runt om med vitlökspulver och paprikapulver.
- Lägg citronen inuti kycklingen tillsammans med ett par kvistar rosmarin och en stor vitlöksklyfta. Lägg kycklingen i grytan, knyt ihop benen så att den håller ihop.
- Blanda vatten, koncentrerad kycklingfond och vin. Häll det runt kycklingen. Lägg i hela, skalade vitlöksklyftor och rosmarinkvistar i grytan. Tillaga i ugnen med locket på i 45 minuter.
- Halvera under tiden de små delikatesspotatisarna och hacka persiljan grovt.
- Ta bort grytlocket och häll på grädden. Tillsätt, potatisarna, torkad dragon och persilja. Stek vidare i ugnen utan lock i ytterligare 45 minuter.
Recept och foto: Catarina König
Annons