Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Ellen är ”Årets Lily” – Sveriges bästa kvinnliga sommelier

24 sep, 2024
AvElin Grube
Ellen är ”Årets Lily” – Sveriges bästa kvinnliga sommelier
I en rafflande final som innehöll allt från blindprovningar, dekantering och snabba frågor om vinvärlden stod slutligen en vinnare klar: 23-åriga Ellen Lindegren som stolt kammade hem titeln ”Årets Lily Bollinger”.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE besöker GondolenBrand logo
ELLE besöker Gondolen

Varje år har unga, kvinnliga sommelierer chansen att kamma hem den prestigefyllda titeln ”Årets Lily Bollinger” i sommeliertävlingen Lily Bollinger Awards. Tävlingen instiftades av Arvid Nordquist och Champagnehuset Bollinger 2002, och hålls till minne av Lily Bollinger – eldsjälen som tog över champagnehuset Bollinger efter sin makes död, och med stadig hand styrde champagnehuset mot den succé det är idag.

Julia Engström, Malin Vallin och Ellen Lindegren. (Foto: Arvid Nordquist)
Årets finalister: Julia Engström, Malin Vallin och Ellen Lindegren. (Foto: Arvid Nordquist)

Det var en rafflande final när årets tävlande fick möta varandra på Tändstickspalatset i centrala Stockholm. Som finalister stod Ellen Lindegren från Gondolen, Malin Vallin från Köksbaren samt Julia Engström, tidigare sommelierstudent på Vinkällan. Med teoriprovet avklarat dagen innan var det nu dags för de mer praktiska momenten – inför jury och publik. Här krävdes det att deltagarna på ett fläckfritt sätt skulle servera ett sällskap vin – och erbjuda matchande viner till en förutbestämd meny. Snabba frågor om Italiens vinvärld och flera blindprovningar följde därefter, och tävlingen avslutades med att alla deltagarna skulle fördela en magnumflaska Bollinger så jämnt som möjligt på ett antal glas. Nervositeten låg i luften – men som segrare stod slutligen Ellen Lindegren, som jobbar som sommelier på Gondolen i Stockholm.

Annons

– Det känns fantastiskt, utbrister Ellen när ELLE mat & vin träffar henne efter finalen.

Vilket var det svåraste momentet?


– Jag är uppenbarligen inte jättebra på att hälla magnum i glas, men annars tycker jag att tävlingen var rolig. Det kändes lite som att jag gick upp på scenen och lekte en lek. Man kommer in i en vänlig miljö, alla ler och klappar händerna. Jag kände mig mer taggad än nervös.

Hur kommer det sig att du började plugga vin?


– Jag kommer från en akademisk familj och har pluggat på Norra Real, men började jobba extra som bartender när jag var 19. Jag hade som mål att bli världens bästa bartender. Inte bara skotta grogg, utan bli bäst på cocktails. Men så kom coronapandemin. Jag märkte dessutom att många inom bar inte kunde så mycket om vin, så jag började plugga sommelierutbildningen på Restaurangakademin och insåg att vinvärlden är så mycket roligare, det finns så mycket att lära sig!

Annons

Trots sin ringa ålder av 23 kan Ellen redan sätta prestigefyllda restauranger som stjärnkrogen Aira och anrika Gondolen på sitt cv. Båda är arbetsplatser som hon har fått stor utväxling av, och där hon fått hjälp att förbereda sig inför de olika tävlingsmomenten – särskilt blindprovning av vin, som anses vara en av de tuffaste grenarna. Även pojkvännen Johan Iller, tidigare chefssommelier på Operakällaren, har varit till stor hjälp i förberedelserna, berättar Ellen.

Ellen Lindegren är Årets Lily Bollinger

Tävlingen avgjordes inför en välmeriterad juryn som bestod av huvuddomare Ulrika Ferlin samt Janni Berndt Dahl, huvudsommelier och restaurangchef på Spesso i Stockholm, Anders Melldén, vinjournalist och föreläsare och Emelie Zung-Hee Svensson, som driver restaurang Agnes i Stockholm och regelbundet tipsar om vin i TV4 Nyhetsmorgon.

Hur ska du fira, så här efter avklarad final?

– Jag ska dricka champagne med min kille.

Till sist, vilket är ditt bästa husvin?

– Pio Cesare Langhe Nebbiolo tycker jag är sjukt bra för priset på 219 kronor. Sedan gillar jag att dricka Jérôme Arnoux Tradition riktigt kallt!

Foto: Roee Dori

Annons