Här kan du få en gourmetupplevelse i minusgrader
Det är bitande kallt – runt minus 20 – och det enda som hörs är det svaga vinande ljudet av medar som dras genom snön och hundarnas lätta, snabba galopp och andning i selarna framför släden. Vi är på väg med hundspann mot Icehotel i Jukkasjärvi när ett dån plötsligt klyver lugnet och ett flygplan vräker sig upp över grantopparna och täcker den pastellrosa himlen.
Kontrasten mellan det uråldriga färdsättet vi transporteras med och det toppmoderna ovanför oss i skyn är slående – och blir på något sätt väldigt symboliskt även för Icehotel med sin unika kombination av historia och nutid, av naturmaterial och ny teknik, av tradition och trender.
Årets ishotell är nummer 33 i ordningen. En del av hotellet står där året runt, med stöd av glykosslingor innanför väggar och tak behålls isen och snön intakt. Den andra delen, vars premiär vi nu får besöka, byggs upp på nytt varje år – och står där från slutet på december tills den smälter i slutet på april. Som vanligt är det konstnärer från hela världen som fått lämna bidrag och blivit uttagna till att dekorera konstsviter och ceremonisal i hotellet. Inuti hotellet glittrar deras iskonstverk till beskådan för alla besökare och det gäller även de som finns inne på hotellrummen. De rummen är öppna för alla och blir inte privata och stängs förrän klockan sex när den som hyr rummet får ta över, och sedermera övernatta där på renfällar och i sovsäck, i runt minus fem grader. En kall, men härlig, upplevelse som ger lite rimfrost i ögonfransarna! Missa inte att ta en sängfösare innan i form av en vargtass – vodka (eller alkoholfritt alternativ) och varm lingondricka – som serveras i glas av is ute i baren.
Men ett hotell är inget utan sin mat. Och den som ansvarar för Icehotels tre restauranger och middagar ute i vildmarken är är Camila Bianco, ursprungligen från Brasilien med ett förflutet hos bland annat Melker Andersson och Danyel Couet.
Här finns en à la carte-restaurang, Icehotel restaurant, där man kan beställa en ismeny med tillhörande dryckespaket, eller så besöker man den populära Hembygdsgården som till exempel serverar pizza med löjrom eller souvas (och passar på att bada bastu med tillhörande isvaksdopp!) eller hänger med på skotesafari och får smaka på älggulasch tillagad över öppen eld medan norrskenet vandrar över himlen. Men vi slår oss ner vid fine dining restaurangen Verandan där du som besökare sitter vid ett chef’s table och följer och intragerar med kockarna under kvällen. Menyn där är inspirerad av de åtta samiska årstiderna och här finns smaker av alla årstider året runt, tack vare gamla metoder att lägga in, röka och torka. Ibland gästas hotellet även av kända kockar, senast sushimästarinnan Frida Ronge.
Hur har du, med rötter i Brasilien, hanterat de norrländska råvarorna och recepten?
– Jag har gjort enormt mycket research. Enormt! Provlagat, låtit kunniga personer och ortsbor provsmaka och få godkänna. Att vi kan erbjuda lokala råvaror och tillagningsmetoder är otroligt viktigt för mig, det finns så mycket unikt här. Jag har också använt mig mycket av det jag har runt mitt eget hus helt enkelt; granskott, mossa, svarta vinbär och åkerbär, till exempel.
Mycket av menyns råvaror hämtas alltså från skog, berg och älvar i området och även många av dryckerna har norrländskt ursprung som Rålund, ett rött ”vin” gjort på blåbär, och iscider gjord på frostnupna norrländska äpplen. Och det allra första vi serveras är ett glas bubblande Sav, en mousserande dryck gjord på björksav, torrt och friskt och perfekt till en krustad fylld med västerbottensost och hjortron.
Vilken är den största utmaningen med att driva restaurang här?
– Planeringen, skulle jag säga. Vi behöver vara väldigt flexibla då vi inte till exempel kan veta exakt hur mycket älgkött vi kommer få eller hur bärsäsongen kommer bli. Eller så kommer någon och knackar på och har fångat en massa röding – då ser vi såklart till att ta in dem direkt på kvällens meny. Vi gör också alla måltider till våra utflykter, de ska värmas upp på plats över öppen eld och ändå smaka fantastiskt. Men det är väldigt roligt och utvecklande!
Efter vår välkomstdrink på Verandan följer sedan åtta rätter, alla med egen unik smak och presentation och ofta med en liten innovativ mix eller twist – exempelvis friterad mossa, gin & tonic med picklade granskott eller gurpi (malet renkött) med glass på svarta vinbärsblad. Men också bara rena klassiker som vaniljglass med varma hjortron, gáhkku (samiskt flatbröd) med smör och rökt renhjärta eller en kåsa kaffe med kaffeost. Oslagbar kombination.
Camila lyckas verkligen ge alla besökare en helt unik matupplevelse och något som överraskar vare sig du är lokalbo, från andra delar i Sverige eller på besök från utlandet.
Vad saknar du mest från ditt hemlands kök?
– Tillgången till alla färska frukter och grönsaker, förstås. Här i Jukkasjärvi går det ju nästan inte att odla någonting – och vi vill ju helst inte servera något som måste köpas någon annan stans. Men dessa begränsningar tvingar också fram mycket innovation och udda lösningar kring rätter och smakkombinationer. Det är otroliga idéer som föds här i köket.
Vi kan bara hålla med. Unika smaker i en helt unik miljö!
Ishotellet i siffror
- 44 varma hotellrum
- 28 varma stugor
- 18 året runt öppna konst- och deluxesviter av is (-5°)
- 36 vinteröppna konstsviter och isrum (-5°)
- 3 mötesrum
- 1 ceremonisal gjord av is i vinterhotellet (mitten av dec – mitten av april)
- 1 filmsal av is och snö för 29 gäster, öppen året om
- 1 utställningsrum gjord av is och snö
- 1 Icebar
- 3 restauranger
- 3 vildmarkscamper
Foto: Asaf Kliger, Jenny Norberg mfl