Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Festlig kantarellpaj – med två sorters ost

09 jul, 2024
AvEva Boström
Recept på kantarellpaj med två sorters ost
Lisa Björner
Att ha tillräckligt med solgula kantareller för en hel paj är festligt bara det men tänk att smaksätta med både roquefort- och västerbottensost, hur gott låter inte det?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Middag hos Wood #7: VodkapastaBrand logo
Middag hos Wood #7: Vodkapasta

Festlig kantarellpaj

Här använder vi både blåmögelosten roquefort och västerbottensost i pajfyllningen.

Så gör du en festlig kantarellpaj med två sorters ost
Lisa Björner
Annons

4 portioner

Du behöver:

Pajdeg:

100 g smör
3 dl dinkelsikt el vetemjöl
2 msk kallt vatten

Fyllning:

1 gul lök
1 msk smör
200 g kantareller
3 ägg
2 ½ dl grädde
½ dl mjölk
1 tsk salt
2 krm peppar
1 tsk hackad färsk el ½ tsk torkad salvia
1 dl riven västerbottens- el parmesanost
50 g roquefortost

Garnering:

50 g kantareller, små
1 msk smör
25 g roquefortost
Färsk salvia el persilja

Gör så här:

  1. Pajdeg: Blanda samman pajdegen i en matberedare. Kavla ut degen och klä en pajform, ca 25 cm i diameter, med den. Ställ formen i kylskåp i 30 minuter. Sätt ugnen på 225º.
  2. Förgrädda pajskalet 10 minuter i ugnen.
  3. Fyllning: Skala och hacka löken. Stek den mjuk i smör i en stekpanna. Ta upp den och stek svampen. Salta.
  4. Vispa ägg, grädde mjölk, salt, peppar och salvia.
  5. Strö riven ost i pajskalet. Blanda lök och svamp och lägg det ovanpå. Slå på äggstanningen. Klicka i roquefortosten och grädda pajen ca 35 minuter.
  6. Garnering: Stek kantarellerna hela i smör, salta dem lätt. Garnera med dem, roquefortost i bitar och färsk salvia. Servera med en blandad grönsallad, gärnamed bitar av äpple i.

Foto: Lisa Björner

Annons