Festlig kantarellpaj – med två sorters ost
09 jul, 2024
AvEva Boström
Att ha tillräckligt med solgula kantareller för en hel paj är festligt bara det men tänk att smaksätta med både roquefort- och västerbottensost, hur gott låter inte det?
Annons
Festlig kantarellpaj
Här använder vi både blåmögelosten roquefort och västerbottensost i pajfyllningen.
Annons
4 portioner
Du behöver:
Pajdeg:
100 g smör
3 dl dinkelsikt el vetemjöl
2 msk kallt vatten
Fyllning:
1 gul lök
1 msk smör
200 g kantareller
3 ägg
2 ½ dl grädde
½ dl mjölk
1 tsk salt
2 krm peppar
1 tsk hackad färsk el ½ tsk torkad salvia
1 dl riven västerbottens- el parmesanost
50 g roquefortost
Garnering:
50 g kantareller, små
1 msk smör
25 g roquefortost
Färsk salvia el persilja
Gör så här:
- Pajdeg: Blanda samman pajdegen i en matberedare. Kavla ut degen och klä en pajform, ca 25 cm i diameter, med den. Ställ formen i kylskåp i 30 minuter. Sätt ugnen på 225º.
- Förgrädda pajskalet 10 minuter i ugnen.
- Fyllning: Skala och hacka löken. Stek den mjuk i smör i en stekpanna. Ta upp den och stek svampen. Salta.
- Vispa ägg, grädde mjölk, salt, peppar och salvia.
- Strö riven ost i pajskalet. Blanda lök och svamp och lägg det ovanpå. Slå på äggstanningen. Klicka i roquefortosten och grädda pajen ca 35 minuter.
- Garnering: Stek kantarellerna hela i smör, salta dem lätt. Garnera med dem, roquefortost i bitar och färsk salvia. Servera med en blandad grönsallad, gärnamed bitar av äpple i.
Foto: Lisa Björner
Annons