Fisk- och skaldjursgryta med curry
02 okt, 2018
AvRedaktionen
Grytor som knappt behöver ett enda tillbehör förutom ett gott bröd är lika gott som smart att laga. I den här allt-i-ett-grytan samsas fisk och skaldjur med grädde och curry.
Annons
Fisk- och skaldjursgryta med curry
Vi älskar allt-i-ett-grytor! Här får fisk och skaldjur koka ihop med grädde och curry – mums!
Tips! Blanda gärna olika sorters fisk som lax och vit fiskfilé. Musslor är också en lysande idé att lägga ner i grytan.
4 personer
Du behöver:
500 g färsk vit fiskfilé, t ex torsk eller kolja
300 g färska räkor med skal
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 morot
1 selleristjälk
1 fänkål
6–8 körsbärstomater
1/2 dl olivolja
1 msk curry
1 nypa chiliflakes
1 msk tomatpuré
1 dl finhackade färska örter,
T ex basilika och timjan
1 dl torrt vitt vin
Salt och nymald svartpeppar
2 dl vispgrädde
Annons
Till servering:
Gott bröd
Gör så här:
- Byxa fisken genom att skära bort raden med ben som sitter högst upp på den tjockaste delen i mitten av fisken. Skär fisken i mindre bitar och skala räkorna.
- Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Skala moroten och dela längs med i tunna stavar och skär i mindre bitar. Skär selleristjälken på samma sätt. Skär bort rotstocken som sitter längst ner på fänkålen. Skiva tunt och dela i mindre bitar. Skär tomaterna i halvor.
- Hetta upp oljan i en traktörpanna eller en vid gryta.
- Lägg i lök och vitlök och låt lökhacket bli glansigt utan att ta färg. Rör då och då och tillsätt morot, selleri och fänkål. Fräs grönsakerna en stund på medelvärme.
- Tillsätt curry och chili tillsammans med tomatpuré. Fräs en stund under omrörning. Höj värmen och ha i tomater, örter och vitt vin. Låt grytan få ett uppkok för att alkoholen i vinet ska koka bort. Det blir annars lätt en bitter smak på grytan om man inte först kokar bort alkoholen. Smaksätt med lite salt och peppar.
- Låt grytan puttra under lock i 15–20 minuter tills grönsakerna mjuknat men ändå har en fast kärna. Tillsätt grädde och låt grytan få ett uppkok.
- Lägg ner fisken och sätt på lock på grytan. Sjud på låg värme i ca 5 minuter. Lägg ner räkorna när fisken känns klar och smaka av med salt och peppar. Servera genast.
Receptet är hämtat ur kokboken ”Ny vardagsmat” (Semic) av Maria Zihammou.
Annons