Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Fläskfilé med rostad potatis och bakad fetaost

08 okt, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på fläskfilé med rostad potatis och bakad fetaost
columbus leth
Det fina med fläskfilé är att den går att variera in i oändligheten! För lite lyxigare vardagsmat serverar vi den med rostad potatis och bakad fetaost.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Krispig risvåffla på tre olika sättBrand logo
Krispig risvåffla på tre olika sätt

Fläskfilé med rostad potatis och bakad fetaost

Festligt gott i en och samma ugnsform. En favorit som är lätt att variera.

Så kan du enkelt variera på olika sätt:

  • Byt ut en del av potatisen mot andra rotfrukter
  • Testa att använda mjuk getost istället för fetaost.
  • Linda in fläskfilén med bacon för extra smak.
  • Fläskfilén kan ersättas med ox-, kyckling- eller lammfilé.
  • Sautera grönkål eller brysselkål istället för spenat. Servera med knapriga mandlar.
Fläskfilé serveras med rostad potatis, bakad fetaost och sauterad spenat
columbus leth
Annons

4 portioner

Tid: 1 timme och 15 minuter

Du behöver:

800 g potatis
3 msk olivolja
1 ½ tsk torkad rosmarin
Salt och peppar
1 fläskfilé (ca 500 g)
150 g fetaost
3 stjälkar färsk rosmarin
1 ekologisk citron, saft ­och finrivet skal

Sauterad spenat:

200 g färsk spenat
1 msk olivolja, till stekning
Salt

Till servering:

½ tsk torkade chiliflakes

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 200°. Skrubba potatisen och skär i klyftor. Vänd potatisen med 2 msk olja och fördela den i en stor långpanna. Krydda med rosmarin, salt och peppar. Rosta potatisen i ugnen i 25 minuter. Under tiden putsar du fläskfilén. Stek filén i 1 msk olja i en stekpanna i 5–6 minuter tills den fått färg på alla sidor. Salta och peppra.
  2. Ta ut formen ur ugnen och vänd runt potatisen. Lägg den brynta fläskfilén ovanpå potatisen och strö över smulad fetaost, hackad rosmarin och hälften av det finrivna citronskalet (spara resten till spenaten). Ställ tillbaka formen i ugnen, och rosta 15–20 minuter, tills filén är mör och har en innertemperatur på ca 65° (mätt med stektermometer).
  3. Sauterad spenat: Skölj spenaten och låt rinna av. Stek den i olja i en stekpanna i några minuter tills den faller ihop. Ringla över den sparade citronsaften och rivet citronskal, smaka av med salt.
  4. Servering: Strö lite chiliflakes över rätten och servera genast.

Foto: Columbus Leth, Anders Schönnemann

Annons