Frasig fetaost med krossad vitlökspotatis och tzatziki
01 okt, 2024
AvJennie Walldén
Gör som Jennie Walldén och förläng semesterkänslan – med frasig fetaost, krossad vitlökspotatis och tzatziki får du Grekland på tallriken!
Annons
Frasig fetaost med krossad vitlökspotatis, grönsaker och tzatziki
En uppgradering av den grekiska salladen med den frasigt stekta, panerade fetaosten. Mer semesterkänsla kan du knappast få!
Annons
4 portioner
Du behöver:
Potatis:
800 g kokt potatis med skal
3 vitlöksklyftor, rivna
4 msk olivolja
Salt och nymalen svartpeppar
Tzatziki:
10 cm gurka
3 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk olivolja
Salt och svartpeppar
Frasig fetaost:
4 fetaostar
3 msk vetemjöl
1 ägg, uppvispat
3 dl pankoströbröd
Olivolja att steka i
Till servering:
4 tomater, i munsbitar
15 cm gurka, i munsbitar
1 rödlök, tunt skivad
100 g kalamataoliver
Ev. lite chiliflakes
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader, varm- luftsfunktion.
- Tryck till de kokta potatisarna med undersidan av ett stort glas eller en liten kastrull. Blanda vitlöken med olivoljan och lite salt och peppar. Ringla oljan över potatisen och rosta i ugnen i 20 minuter eller tills potatisen har en fin gyllene färg.
- Riv gurkan till tzatzikin, krama ur och blanda med yoghurt, vitlök och olivolja. Smaka av med salt och peppar.
- Häll mjölet till fetaostarna i en djup tallrik. Gör samma sak med ägg respektive panko. Vänd feta- ostarna i mjölet, sedan i ägg och till sist i panko. Stek i gene- röst med olivolja tills osten är gyllenbrun på båda sidor. Ta upp och låt rinna av på tredubbla la- ger hushållspapper.
- Servera fetaosten tillsammans med potatis, grönsaker, oliver och tzatziki. Ställ eventuellt fram chiliflakes på bordet om någon önskar lite hetta.
Foto: Lennart Weibull
Bilder och recept ur boken SMAK (Polaris förlag)
Annons