Saftigt och fruktigt nötbröd
08 okt, 2024
AvLinn Grubbström
Baka ett busenkelt fruktigt nötbröd – som inte behöver jäsa. Rör ihop ingredienserna och baka i ugnen i två timmar medan du sysslar med annat.
Annons
Fruktigt nötbröd
Saftigt bröd som bakas utan att behöva jäsa. Perfekt till frukost eller en bit ädelost på glöggminglet.
Annons
1 bröd
Tid: 2 timmar och 20 minuter
Du behöver:
40 g hasselnötter utan skal
50 g torkade aprikoser
2 dl rågmjöl
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
5 dl filmjölk
1 tsk bikarbonat
25 g russin
25 g torkade tranbär
½ dl solroskärnor
½ dl pumpakärnor
1 dl ljus eller mörk sirap
3 msk havregryn
Kryddblandning:
1 tsk kanel
2 tsk kardemumma
1 tsk ingefära
Gör så här:
- Grovhacka nötterna och de torkade aprikoserna. Blanda ihop kryddblandningen.
- Rör ihop kryddblandningen, råg- och vetemjöl och salt.
- Blanda filmjölk och bikarbonat och rör sedan ner det tillsammans med de torra ingredienserna. Tillsätt den torkade frukten, bären, nötter, frön och sirap. Rör ihop till en jämn och lite klistrig deg.
- Klä en brödform med bakplåtspapper och häll över smeten i formen. Strö över havregryn.
- Grädda brödet på 175° i nedre delen av ugnen i 2 timmar. Brödet och havregrynen blir lätt övergräddade, så håll koll och täck med bakplåtspapper senast efter halva tiden.
- Ta ut och låt svalna.
Foto: Stine Christiansen
Annons