Presentask med cookies, chokladdoppade jordgubbar och hallonpopcorn
Presentask med cookies, chokladdoppade jordgubbar och hallonpopcorn
Vilken underbar present! Se bara till att alla godbitar svalnat och stelnat helt innan de packas ned.
4 portioner
Du behöver:
Cookies:
50 g smör
1 ¼ dl strösocker
¼ dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
½ ägg
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk majsstärkelse
½ tsk bikarbonat
¼ tsk salt
130 g vit choklad
18 små sockerdekorationer, gärna små hjärtan
Chokladdoppade jordgubbar:
12 jordgubbar
100 g mörk choklad
50 g vit choklad
Hallonpopcorn:
50 g poppade popcorn
100 g vit choklad
2 msk hallonpulver
Steg 1
Cookies med vit choklad: Smält smöret. Vispa socker, farin, vaniljsocker och smält smör med elvisp. Tillsätt ägg och vispa igen. Blanda mjöl, majsstärkelse, bikarbonat och salt i en skål och blanda ner i smeten. Hacka 50 g av chokladen fint och rör ner i degen. Låt stå kallt i 30 minuter. Värm ugnen till 175°. Klä två ugnsplåtar med bakplåtspapper. Forma 18 kulor av degen, 1 ½ tsk deg per kula. Fördela på plåtarna med gott om avstånd mellan kulorna. Tryck till dem lätt och grädda i ugnen i 9-10 minuter, tills gyllene men lite mjuka i mitten.
Steg 2
Bryt eller skär återstående 80 g vit choklad i 18 fyrkantiga bitar. Ta ut kakorna ur ugnen och tryck genast fast en bit vit choklad på varje kaka, tätt följt av ett litet sockerhjärta. Låt svalna på ett ugnsgaller och låt stå kallt en kort stund så chokladen stelnar.
Steg 3
Chokladdoppade jordgubbar: Skölj och torka jordgubbarna torra. Hacka den mörka chokladen fint, smält över vattenbad eller i mikron.
Steg 4
Doppa jordgubbarna i den smälta chokladen, låt dem droppa av innan du lägger dem på en bricka med bakplåtspapper. Låt stelna.
Steg 5
Hacka den vita chokladen fint och smält över vattenbad eller i mikro. Fyll en liten spritspåse med vit choklad och dekorera jordgubbarna med chokladränder. Låt stå kallt fram till servering.
Steg 6
Hallonpopcorn: Fördela popcornen på ett ark bakplåtspapper. Hacka den vita chokladen fint och smält över vattenbad. Fördela chokladen över popcornen, strö hallonpulver över. Vänd runt så allt fördelas fint. Låt svalna i 1 timme.
Foto: Betina Hastoft