Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Gravad lax med dill och snaps

28 nov, 2024
AvLinn Grubbström
Recept på gravad lax med dill och snaps
Peter Kam
Den gravade laxen är ett måste på julbordet och varför inte ge den extra sting genom att smaksätta med snaps? Det kommer garanterat bli en snackis!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Lyxsmörgås med pepparot, lax och friterad kaprisBrand logo
Lyxsmörgås med pepparot, lax och friterad kapris

Gravad lax med dill och snaps

Den hemgravade snapslaxen toppas med äppeltärningar och dill.

Smaksätt den gravade laxen med dill och snaps
Peter Kam
Annons

8 portioner

Tid: 15 minuter + tid att dra

Du behöver:

600 g färsk laxfilé
5 cl snaps
40 g (½ dl) grovt salt
20 g (1½ msk) strösocker
1 helt pepparkorn
1 msk torkad dill

Till servering:

Bröd
1 äpple
1 kruka färsk dill

Gör så här:

  1. Torka av laxen och lägg den i en form med köttsidan uppåt.
  2. Droppa snaps över laxen.
  3. Grovkrossa salt, socker och pepparkorn i en mortel, och strö ­blandningen jämnt över laxen. Strö till sist över den torkade dillen. Slå in laxen tätt i plastfolie och lägg den i kylen i 48 timmar.
  4. Ta ut laxen ur kylen och torka av den noggrant. Häll bort vätskan som bildats.
  5. Servering: Skär tunna skivor av laxen och servera på brödskivor. Toppa med äppeltärningar och färsk dill.

Foto: Peter Kam

Annons