Gravad lax med dill och snaps
28 nov, 2024
AvLinn Grubbström
Den gravade laxen är ett måste på julbordet och varför inte ge den extra sting genom att smaksätta med snaps? Det kommer garanterat bli en snackis!
Annons
Gravad lax med dill och snaps
Den hemgravade snapslaxen toppas med äppeltärningar och dill.
Annons
8 portioner
Tid: 15 minuter + tid att dra
Du behöver:
600 g färsk laxfilé
5 cl snaps
40 g (½ dl) grovt salt
20 g (1½ msk) strösocker
1 helt pepparkorn
1 msk torkad dill
Till servering:
Bröd
1 äpple
1 kruka färsk dill
Gör så här:
- Torka av laxen och lägg den i en form med köttsidan uppåt.
- Droppa snaps över laxen.
- Grovkrossa salt, socker och pepparkorn i en mortel, och strö blandningen jämnt över laxen. Strö till sist över den torkade dillen. Slå in laxen tätt i plastfolie och lägg den i kylen i 48 timmar.
- Ta ut laxen ur kylen och torka av den noggrant. Häll bort vätskan som bildats.
- Servering: Skär tunna skivor av laxen och servera på brödskivor. Toppa med äppeltärningar och färsk dill.
Foto: Peter Kam
Annons