Grillad sparris med fänkål och citronaioli
14 apr, 2023
AvAnna Wendt
Även grillkvällen behöver något grönt så varför inte tillaga det också på grillen? Satsa då på grillad sparris med fänkål och citronaioli.
Annons
Grillad sparris med fänkål och citronaioli
Kan det bli mer försommar än grillad sparris? Tveksamt.
4–6 bufféportioner
Annons
Du behöver:
2 knippen sparris
Flingsalt
1 stånd fänkål
Citronaioli:
2 äggulor
1 citron, rivet skal + 1 tsk saft
Ca 1 1/2 dl rapsolja
Salt och nymalen svartpeppar
Rödlöksvinägrett:
1/2 rödlök, finhackad
3 msk rödvinsvinäger
1 tsk flytande honung
3 msk olivolja
1 tsk finhackade örter, t ex rosmarin
Salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Citronaioli: Lägg äggulorna i en bunke, tillsätt rivet skal av citron och 1 tsk saft av citronen. Tillsätt rapsoljan droppvis medan du vispar kraftigt med en elvisp eller ballongvisp. Fortsätt tillsätta oljan i en tunn stråle tills du har en tjock majonnäs. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
- Rödlöksvinägrett: Skala rödlöken och hacka den fint. Lägg i en skål tillsammans med övriga ingredienser och rör samman. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
- Hyvla fänkålen tunt på en mandolin eller med en vass osthyvel. Lägg den en stund i isvatten så att den blir extra krispig. Lyft upp och låt rinna av på en bit hushållspapper eller en ren kökshandduk.
- Pensla eller rulla sparrisen i rapsolja, grilla den runt om tills den fått färg. Strö över lite flingsalt. Lägg sparrisen på ett serveringsfat och toppa med hyvlad fänkål och rödlöksvinägrett. Servera tillsammans med citronaiolin.
Foto: Lisa Björner
Annons