Spröd gurksallad med vita bönor
23 mar, 2025
Gurka, mynta och vita bönor kombinerat med en god vinägrett är en frisk sallad som för tankarna till våren.
Annons
Spröd gurksallad med vita bönor
Om du har bråttom, går det bra att använda konserverade bönor på burk.
Annons
2 portioner
Tid: 30 minuter + tid för blötläggning
Du behöver:
4 smågurkor/snackgurkor
1 hjärtsallad
1 bananschalottenlök
Bönor:
200 g torkade vita bönor, t ex butterbeans
1 lagerblad
1 citron
2 msk olivolja
Salt
Vinägrett:
2 tsk dijonsenap
2 msk pressad citronsaft
1 msk flytande honung
2 msk vitvinsvinäger
3 msk olivolja
Salt och peppar
Till servering:
2 nävar färsk mynta
Salt och peppar
Gör så här:
- Bönor: Skölj bönorna och lägg dem i blöt i en skål med rikligt med kallt vatten över natten. Häll bort vattnet och skölj bönorna. Lägg dem i en kastrull med rikligt med kallt vatten, lagerblad och det yttersta gula på citronskalet. Koka bönorna under lock ca 1 timme tills de är mjuka. Sila av, släng citronskalet och lagerbladet. Blanda bönorna med olja och salt.
- Sallad: Skär gurkorna i tunna, långa skivor, gärna med mandolin. Lägg dem i en skål med iskallt vatten och ställ in dem i kylskåpet i 30 minuter. Plocka salladen grovt. Skär löken i tunna skivor.
- Vinägrett: Blanda senap, citronsaft, honung, vinäger och olja i en skål. Smaka av med salt och peppar.
- Servering: Låt gurkorna rinna av ordentligt. Lägg upp sallad, gurka, bönor och mynta på ett stort fat. Häll över vinägretten och krydda med extra salt och peppar. Servera direkt.
Foto: Columbus Leth
Annons