Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Hasselbackspotatis med romtopping

09 jul, 2024
AvAnna Wendt
AvEva Boström
AvBitte E:son Forsberg
Recept på hasselbackspotatis med romtopping
Lisa Björner
Börja festen med försvinnande goda små hasselbackspotatisar med läcker romtopping!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieostBrand logo
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieost

Hasselbackspotatis med romtopping

När det gäller smaken så är det här verkligen inte småpotatis!

Annons

6 portioner

Du behöver:

800 g delikatesspotatis
½ dl vitvinsvinäger
1 liter vatten
1 msk salt
1 liter frityrolja

Topping:

1 dl crème fraiche
2 msk rivet citronskal
80 g vegorom
2 msk finklippt gräslök
Ätbara örter
Nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Skär tunna snitt i potatisarna, nästan hela vägen igenom. Låt dem ligga i kallt vatten ca 30 minuter. Rör runt emellanåt. Låt rinna av.
  2. Koka upp vatten, vinäger och salt. Lägg i potatisarna och koka 5 minuter. Lyft av dem från värmen, lägg på ett lock och låt dem stå i kokvattnet i ytterligare 30 minuter. Låt dem sedan rinna av.
  3. Hetta upp oljan till 170º. Fritera potatisarna i tre omgångar, 5–6 potatisar åt gången. De är klara när de är gyllenbruna. Låt dem rinna av på hushållspapper.
  4. Lägg upp de friterade potatisarna på ett fat. Vispa upp crème fraichen och rör ner rivet citron-­skal. Klicka den på potatisen, toppa med rom, gräslök, ätbara örter och peppar.

Foto: Lisa Björner

Annons