Hasselbackspotatis med romtopping
09 jul, 2024
AvAnna Wendt
AvEva Boström
AvBitte E:son Forsberg
Börja festen med försvinnande goda små hasselbackspotatisar med läcker romtopping!
Annons
Hasselbackspotatis med romtopping
När det gäller smaken så är det här verkligen inte småpotatis!
Annons
6 portioner
Du behöver:
800 g delikatesspotatis
½ dl vitvinsvinäger
1 liter vatten
1 msk salt
1 liter frityrolja
Topping:
1 dl crème fraiche
2 msk rivet citronskal
80 g vegorom
2 msk finklippt gräslök
Ätbara örter
Nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Skär tunna snitt i potatisarna, nästan hela vägen igenom. Låt dem ligga i kallt vatten ca 30 minuter. Rör runt emellanåt. Låt rinna av.
- Koka upp vatten, vinäger och salt. Lägg i potatisarna och koka 5 minuter. Lyft av dem från värmen, lägg på ett lock och låt dem stå i kokvattnet i ytterligare 30 minuter. Låt dem sedan rinna av.
- Hetta upp oljan till 170º. Fritera potatisarna i tre omgångar, 5–6 potatisar åt gången. De är klara när de är gyllenbruna. Låt dem rinna av på hushållspapper.
- Lägg upp de friterade potatisarna på ett fat. Vispa upp crème fraichen och rör ner rivet citron-skal. Klicka den på potatisen, toppa med rom, gräslök, ätbara örter och peppar.
Foto: Lisa Björner
Annons