Hasselbackspotatis med romtopping
09 jul, 2024
Börja festen med försvinnande goda små hasselbackspotatisar med läcker romtopping!
Annons
Hasselbackspotatis med romtopping
När det gäller smaken så är det här verkligen inte småpotatis!
Annons
6 portioner
Du behöver:
800 g delikatesspotatis
½ dl vitvinsvinäger
1 liter vatten
1 msk salt
1 liter frityrolja
Topping:
1 dl crème fraiche
2 msk rivet citronskal
80 g vegorom
2 msk finklippt gräslök
Ätbara örter
Nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Skär tunna snitt i potatisarna, nästan hela vägen igenom. Låt dem ligga i kallt vatten ca 30 minuter. Rör runt emellanåt. Låt rinna av.
- Koka upp vatten, vinäger och salt. Lägg i potatisarna och koka 5 minuter. Lyft av dem från värmen, lägg på ett lock och låt dem stå i kokvattnet i ytterligare 30 minuter. Låt dem sedan rinna av.
- Hetta upp oljan till 170º. Fritera potatisarna i tre omgångar, 5–6 potatisar åt gången. De är klara när de är gyllenbruna. Låt dem rinna av på hushållspapper.
- Lägg upp de friterade potatisarna på ett fat. Vispa upp crème fraichen och rör ner rivet citron-skal. Klicka den på potatisen, toppa med rom, gräslök, ätbara örter och peppar.
Foto: Lisa Björner
Annons