Helstekt kalkon med katrinplommonkompott och portvinssås
13 dec, 2022
AvCamilla Zarah Lawes
Helstekt kalkon är en vanlig rätt i USA men den blir vanligare även här. Inte så konstigt när den serveras med katrinplommonkompott och portvinssås.
Annons
Helstekt kalkon med katrinplommonkompott och portvinssås
Kalkonen börjar hitta till svenska julbord alltmer. Gott, lyxigt och värmande.
8 personer
Annons
Du behöver:
1 kalkon, tinad eller färsk, ca 4 kg
4 msk kinesisk soja
50 g smör
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
2 dl vatten
2 gula lökar
2 morötter
5 enbär
Kartinplommonkompott:
4 röda äpplen
600 g katrinplommon, urkärnade
1 1/2 dl rödvin
4 msk farinsocker
40 g smör
4 bananschalottenlökar
3 kvistar färsk rosmarin
Salt
Färskmalen svartpeppar
Portvinssås:
45 g smör
3 msk vetemöl
6 dl viltfond
4 1/2 msk balsamicovinäger
4 1/2 msk socker
3 dl portvin
3 msk vinbärsgelé
7 1/2 dl vispgrädde
Salt
Nymalen svartpeppar
1–2 dl silad steksky från kalkonen
Gör så här:
- Smält smöret. Ta kalkonen ur påsen. Blanda smöret med kryddor och soja. Pensla kalkonen runtom med blandningen. Lägg kalkonen med ryggen uppåt i en ugnsfast form och stek i ugnen på 225° i cirka 30 minuter. Ta ut formen, sätt i en stektermometer och sänk temperaturen på ugnen till 175°. Häll på vatten i formen och lägg på klyftad lök, morötter i bitar och enbär. Stek vidare. Ös då och då. Vänd bröstet uppåt den sista halvtimmen. Beräkna 30 minuters stektid per kilo kalkon. Innertemperaturen ska vara 70° när kalkonen är färdigstekt. Sila sedan skyn till såsen.
- Häll rödvinet över katrinplommonen och låt dem dra 10 minuter. Skala löken. Skär dem och äpplen i klyftor. Smält smöret i en kastrull, lägg ner äpplen och lök och rör runt. Krydda med salt och peppar. När äpplena mjuknat tillsätter du katrinplommon, rödvin och farinsocker. Låt allt bli varmt och smaka av med eventuellt mer salt och peppar. Strö över hackad rosmarin.
- Smält smöret till såsen i en kastrull, strö över mjöl och vispa ihop till en boll. Tillsätt fonden, lite i taget, och vispa till en tjock jämn sås på låg värme. Häll över balsamicovinäger och portvin och låt koka in cirka 10 minuter. Tillsätt vinbärsgelé och rör om tills den smält. Häll i vispgrädde och låt småputtra några minuter till. Späd såsen med steksky. Smaka av med socker, salt och svartpeppar. Servera kalkonen med sås och grönsakerna.
Foto: Betina Hastoft
Annons