Hummersoppa med dillmaränger
4 personer
Tid: 1 timme
Du behöver:
2 kokta humrar med skal
100 g rotselleri
100 g fänkål
1 schalottenlök
1 msk rapsolja
2 dl vitt vin
2 msk konjak
1 liter vatten
3 msk koncentrerad hummerfond på flaska
1 1/2 msk tomatpuré
2 1/2 dl vispgrädde
Ev maizena
Salt och nymalen vitpeppar
Gör så här:
Dela humrarna och plocka ur köttet. Kasta bort inälvor och hjärna. Krossa skalen grovt och lägg åt sidan. Skala och tärna rotsellerin fint. Ansa och tärna fänkålen. Skala och finhacka löken.
Hetta upp oljan i en stor kastrull. Fräs först skalrenset under omrörning cirka 5 minuter, de ska inte bli brända. Blanda ner rotselleri, fänkål och lök och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt vin, konjak, vatten, hummerfond och tomatpuré, och sjud upp. Låt fonden sjuda cirka 40 minuter. Sila genom finmaskig sil eller genom silduk.
Häll tillbaka soppan i grytan och tillsätt grädden. Låt koka ihop under några minuter. Red eventuellt av med lite maizenaredning om soppan känns för tunn. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
Låt soppan svalna i kastrullen. Sätt på lock, ställ in kylen.
Vid servering: Värm soppan och häll upp den i djupa tallrikar. Garnera med hummerkött, dillmaränger och färsk dill.
Dillmaränger
Ca 50 maränger
Tid: 1 timme och 30 minuter
Gör så här:
Sätt ugnen på 100°. Vispa 2 äggvitor till ett kraftigt skum. Tillsätt 3 msk strösocker och 1 krm citronsaft och vispa till en kraftig, vit marängsmet. Vänd ner 2 msk finhackad färsk dill. Spritsa ut små maränger med spritspåse på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 45 min, eller tills marängerna känns torra. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar i ugnen och kallna med luckan öppen.
Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner